0 0 гласа

Защо имаме нужда от държавен сметкоплан?

 

Смисъла на думата „сметкоплан” се крие в нейната етимология – разгърната тя е план на сметките, или още – строго счетоводен термин използван да опише плановото осчетоводяване на едно предприятие. В лицето на държавен сметкоплан виждаме 2 неща – едното е основен образен спрямо, които всички частни сметкопланове се изготвят – и второ – план, които се прилага към държавното осчетоводяване.

Каква е ролята на държавен сметкоплан и какво значи за гражданите

Един държавен сметкоплан се изготвя спрямо нормативните правила заложени в закона на счетоводството, които закон точно и специфично определя границите на един сметкоплан. Такъв подход са осчетоводяване на държавната хазна и икономика се използва от началото на 50-те години на 20ти век, като вече широко се прилага и в частният сектор.

Какво значи за вашият бизнес

Има вероятност, като гражданин да не сте запознати с това какво означава сметкоплан, но като собственик на бизнес би трябвало да знаете, че това е основен способ за осчетоводяването на вашата дейност. В зависимост от размера и документопотока, един сметкоплан на средно или голямо предприятие може да има повече от 300 категории.

Всяка от тези категории отговаря на конкретен аспект в бюджета на едно предприятие, като там има заложени проекции и разпределение на средствата на една фирма. С помощта на такъв сметкоплан, вие като собственик, можете да забележите положителна или негативна тенденция в употребата на ресурсите на вашият бизнес.

Правилното подготвяне на такъв сметкоплан изисква фундаментално познание на нормативният закон за счетоводството, както и технична грамотност за отчетливото категоризиране на една фирма. Ако целите развитие в дейността си, то наемането на професионална счетоводна кантора като Contract.bg ще гарантира една постоянна успеваемост.

Как един счетоводител ползва сметкоплан

При наличие на вече подготвен сметкоплан, един счетоводител може лесно да сравни актуалните суми и стойности, и тези заложени във вашият сметкоплан. Така лесно може да се отбележи къде има ръст и къде има спад, както и това, в коя категория проектираните средства не стигат – а от това да следва разбиране защо там средставата не стигат.

Такъв вид анализ отнема време и отдаденост каквато можете да намерите само в професионална счетоводна кантора като Contract.bg. И тъй като един сметкоплан е строго специфичен за дейността на вашият бизнес, ви е необходим счетоводител, които е запознат с областта а вашето развитие.

Доверете се на опит трупан с години, не прибягвайте към най-ниската цена, понеже със счетоводството не бива да се прави компромис в качеството. Изберете професионалистите днес и подсигурете бъдещето си още днес – без компромис и без затруднения – изберете екип, които ви разбира и иска да просперирате.