0 0 гласа

Регистрация по ДДС и всичко, което да знаете

 

Ако се замисляте за регистрация по ДДС, то значи сте на прага да преминете към една далеч по-сериозна стъпка. Много често обаче хората се объркват и сами не могат да преценят кога една фирма има задължението за регистриране по ЗДДС. Другият въпрос е свързан с това кога е най-добре доброволно да се пристъпи към регистриране.

Кой има право да си направи регистрация по ДДС

Ако извършвате облагаеми доставки по закона за данък добавена стойност, то значи вие можете да предприемете доброволна регистрация по ДДС. Тази процедура може да бъде извършена по всяко време.

Възможно е да се регистрирате дори преди да сте прескочили онзи задължителен праг, който е от 50 000 лева за предходните 12 месеца.

Относно това кой е задължен да премине през такава регистрация, ще отговорим по следния начин. Задължителна е тогава, когато реализираният оборот надвишава 50 000 лева за предходните 12 месеца.

При такива обстоятелства е нужно да подадете заявление за регистрация по ДДС, като спазите сроковете, а именно до 14 – то число на следващия месец.

Съществуват и някои специфични случаи, с които е добре да сте предварително запознати. Ако искате да се информирате за всяка една подробност, свързана с този казус, е за предпочитане да се обърнете към професионалист.

Знаем, че счетоводните фирми днес не са никак малко. Имате възможност да избирате сред множество доказани и недоказани такива. На вас самите се пада честта да прецените на коя от тях е възможно да гласувате доверие.

Ако нямате време за губене и сте се насочили към решаване на казуса, препоръчваме ви да разгледате услугите на Acc-ConsultCo.com. Гарантираме, че ще останете истински очаровани от професионализма, коректността, бързината и точността, с която подхождат счетоводителите.

Кога е препоръчително да си направим доброволна регистрация по ДДС

Някои фирми решават да си направят регистрация по ДДС, макар и да не са достигнали оборот от 50 000 лева. Благодарение на регистрацията си те имат възможност да приспадат платения данък към други фирми от данъка, начислен на продажбите им. Така към бюджета ще се добавя разликата между двете суми.

Когато една фирма е регистрирана тя създава впечатление, че бизнесът е голям и утвърден, макар на практика изобщо да не е така.

Добре е обаче да знаете, че една такава процедура е обвързана с не малко бумащина. Нужно е задължително да имате счетоводител, който да се занимава с документооборота. Не са малко декларациите, които да подавате. Това трябва да се случва в срок, тъй като в противен случай сте изправени пред солидни глоби.

Надяваме се да сме ви били полезни и тази информация да ви послужи като наръчник!