0 0 гласа

Покупка на имот - какви са препоръките на експертите

 

Изборът на апартамент може да бъде голямо предизвикателство и да се превърне в доста сложно решение, така че е важно да вземете предвид редица фактори, преди да направите окончателен избор.

На следващите редове ще видите някои неща, за които трябва да помислите, когато избирате имот (ако търсите жилище, можете да посетите обявите за продажба в Oikia.com).

Местоположение - колко голямо е неговото значение

Преди да закупите имот, трябва да помислите внимателно за това в кой район искате да се намира той. Хубаво е да очертаете на една карта приблизителните граници, които ви удовлетворяват и да търсите само там.

Ако работите с брокер, можете да му дадете указания да търси за вас единствено имоти в района, към който проявявате интерес. Помислете какви са вашите лични мотиви за това.

Важни фактори могат да са близостта до работното място, удобния обществен транспорт, близостта до зелени площи и паркове, търговски центрове, ресторанти и други удобства (важно е сами да определите параметрите).

Цена - колко сте в състояние да заплатите

Независимо дали използвате банков кредит, собствено финансиране или комбинация от двете, определете вашия бюджет и оглеждайте единствено онова, което можете да си позволите.

На пазара и без това има хиляди предложения, които човек няма как да огледа, така че бъдете по-конкретни пред вашия брокер и задайте ясни граници. Освен това, ако търсите сами през някоя от големите платформи, има опция да зададете ценови филтър.

Размер на жилището

Помислете за размера на апартамента по отношение на броя спални, бани и цялостната квадратура. Ако нямате нужда от голямо жилище, винаги можете да заложите на малък апартамент.

Предимството е, че малките жилища са доста лесни за продаване и ще можете да получите добра цена за него, ако се случи така, че имате нужда от по-голям апартамент след време.

Първичен или вторичен пазар - какво да изберем

Важно е да сте наясно с това, че жилищата се предлагат на много по-ниска цена, когато се купуват от строителя. Препоръчително е да се фокусирате върху този тип имоти или иначе казано - върху първичния пазар.

Още повече, че има опция да завършат имота до ключ, така че за вас ще остане да се погрижите единствено за обзавеждането.

От друга страна, вторичният пазар няма друго предимство, освен това, че ще можете да избирате измежду повече локации. Като цяло, цената на вторичния пазар се преценява от продавачите, а те в повечето случаи не са обективни.