0 0 гласа

Имат ли недостатъци инверторните климатици

 


Инверторната технология е нововъведение, което навлезе в последното десетилетие и днес е значително по-достъпна като цена и разпространение отколкото в началото. Нейната адаптация в работата на модерните климатици имаше революционен тласък към масовото потребление на тези климатици в Европа и Азия, и до голяма степен и в България.

Плюсовете на един инверорен климатик

Макар и текста е насочен към откриването на недостатъците, с цел създаване и задаване на обективна гледна точка спрямо проблематиката на темата, тук ще обоснован и ползите от подобен вид инвестиция.

Различните инверторни климатици имат различни функции и плюсове, като по-високите класове разполагат със всевъзможни джаджи и луксозни функции. В своята основа, обаче, всички инверторни климатици работят по еднакъв начин – чрез компресор, които има бавен старт и оперира с прав ток (DC), които е значително по-добър в бавните стартове от променливите двигатели.

Именно поради бавното начало и постепенното, плавно набиране на обороти на компресора, цялостната амплитуда и графа на консумация е цялостно по-ниска. Именно заради това и инверторните климатици не харчат толкова много ток, още от самото им включване те са ефикасни.

Но енергоспестовността им не се дължи само на компресора, а също така лежи върху основни, ефикасни системи и датчици, които засичат температурните промени както в машината, така и във външното тяло. Процеса на саморазмръзване или охлаждане на фреона и компресора отнема доста голяма част от електроенергията.

Чрез превръщане на тези процеси, един производител реално създава електроуред, който подхожда доста умно към своите функции и самоподдръжка. В този момент, вие ще разполагате със значително по-ефикасен уред, които е не само тих, спестовен, но и дългосрочен.

Недостатъците на новите технологии

Един от недостатъците на новите технологии е това, че тъй като все още са нови, много от продуктите, които ги съдържат са един-два класа по-скъпи. Макар и да има инверторни климатици под 1000 лв., много от моделите, които са с интересни и подходящи за дома добавки, минават границата над 1200лв.

Именно това е и причината много от българите все още да не са адаптирали подобен вид климатик, макар, че е значително по-добър в дългосрочен план. Тук и два и момента, в който трябва да решите дали ще се възползвате от подобна инвестиция, или ще изберете бързото решение с не толкова приятни последици като висока сметка и скъпа поддръжка.

За какво да внимаваме при пазаруване

Един съвет, които можем да ви дадем при пазаруване за инверторен климатик, е да го закупите от сертифициран доставчик като Eclima.bg. Те могат да ви предоставят безплатен транспорт на уреда, монтаж и дори поддръжка в редките случаи, в които такава е нужна.