0 0 гласа

Интересно от рафта с хранителни добавки – цистеин

 

Аминокиселините са органични компоненти, които са еднакво популярни както сред хората, които желаят да поддържат наистина здравословен начин на живот и се интересуват от всякакви натурални съставки, така и сред всички върли посетители на фитнеса, търсещи как да подобрят своето представяне по време на тренировка.

Забележителен компонент в тази насока е цистеинът. Какво представлява той, какви са неговите свойства и как те биха повлияли благоприятно върху човешкия организъм предстои да бъде разгърнато в следващите редове.

Какво представлява цистеинът

Цистеинът е уникален сред кодираните аминокиселини, тъй като съдържа реактивна сулф-хидрилна група и съответно два цистеинови остатъка могат да образуват дисулфидна връзка между различните части на един и същи протеин или между две отделни полипептидни вериги.

Той е спряган като полуесенциална и дори неесенциална аминокиселина с протеиногенен характер. Смята се за частично есенциален компонент, тъй като тялото ни го синтезира чрез преработката на други аминокиселини – метионин и серин. Счита се за есенциален, когато тези две аминокиселини не се набавят чрез диетата.

Той участва в изграждането на белтъчините и като естествен ефект от това, съдържа се във високо съдържание в протеиновите храни като свинско и говеждо месо, пилешко филе, риба тон, както и други хранителни продукти като леща, овес, яйца, нискомаслено кисело мляко или йогурт, слънчогледови семена и други. Може да се открие и в хранителни добавки, предлагани от онлайн магазини за спортуващи, като например Workout.bg

В какво се заключава действието на цистеин в човешкото тяло

Обичайната форма на съставката, която се използва за направата на хранителни добавки е N-ацетил-L-цистеин или още NAC.

Играе съществена роля за производството на глутатион – един от най-важните за човешкото тяло антиоксиданти – съединения работещи за неутрализирането на свободните радикали, които имат способностите да увредят клетките и тъканите. Той е и съществен елемент за поддържане на имунното здраве и борба с уврежданията на клетъчно ниво.

Тъй като той има значение за производството на колаген, примът на цистеин може да се свърже с подобряване растежа на косата, намаляване на ефектна на стареене върху кожата, запазване на нейната еластичност и мекота, предпазването Ц от изгаряния и радиоционни увреждания. Може да подпомогне възстановяването на кожата.

Смята се, че съставката има връзка и с увеличаване на мускулната маса и не само поради нейния протеиногенен характер. Тъй като подпомага производството на глутатион, индиректно води до засилване на антиоксидантната активност в тялото. Смята се, че може да покаже ефект за намаляване на теглото и повишаване на мускулната маса.

Искате да закупите добавка с цистеин? Разгледайте асортимента на Workout.bg и може да откриете страхотно попадение на много изгодна цена.