0 0 гласа

Прането на мокет безопасно ли е за него?

 

Домовете или офиси с подова настилка тип мокет рано или късно се изправят през въпроса за прането им, но понякога не сме сигурни дали това е безопасно за тях или ще намали тяхното качество. Това, което е контринтуитивно, е че тяхното не-пране реално ги прави по-слаби тъй като реално се отразявана тяхната основа, а именно тя е нещото, което държи фибрите заедно.

Пране с машина или на ръка?

Ако областта в дома или офиса, която има постелен мокет е голям, то миенето на ръка е изключително трудоемка дейност, която рискува нараняването пигментите поради претъркване и неравномерно третиране. Ръчното миене е подходящо за силно замърсени места, но отново, трябва да се внимава изключително, като задължително да се ползват правилните способи и препарати.

Какво представлява пране на мокети от професионална фирма

Професионалистите, от друга страна, разполагат не само с оборудването, но и със знанията за това как да подходят към прането на вашите мокети. Те съвсем целенасочено се приготвят за вашият конкретен вид мокет, тъй като различните видове изискват различен подход.

Синтетичните мокети с над 80% силиконени съединения, каквито са по-евтините, са най-издръжливите, но за сметка на това са и тези които се сплъстяват най-често. Замърсяване от храна или мазнини, както и прах, се премахва със специални препарати, които са нежни към текстила, но безпощадни към широк диапазон от мръсотия.

Оборудването, което се използва е пригодено за бързото и качествено изпиране, като за това се използват приставки, които качествено изтеглят мръсотията от фибрите, и оставят притно усещане и миризма с дълготраен ефект. Това, което е важно при изпирането, освен премахването, е и изплакване, тъй като остатъци от сапуница биха привлекли мръсотия значително по-бързо от чист килим.

Пренареждането на фибрите от машината ви позволява да си припомните как е изглежда мокета в самото начало, като количеството нечистотии ще ви изненадат. Вакуум се използва за извличането, а времето за съхнене е значително намалено, което е важно като превенция от развиването на плесен или мухъл.

Безопасно ли е за мокета?

Мокета се състои от 3 главни части, основа, междинен слой и този слой на който стъпвате – горните фибри. Самото почистване и пране на мокети стига до основата на самия мокет, и така успява да повдигне мръсотията, като тя после бива извлечена.

Резултатите са в пряка зависимост от качеството на изработката и състоянието на един мокет, за това и фирми като PraneKilimi.bg идват подготвени за всякаква вероятност. Безопасността на едно пране на мокет се подсигурява с внимателно тестване на препаратите на място, където няма да се види, за да се установи правилната формула на препарата.

В крайна сметка, прането е безопасно, стига вашите чистачи да са добре обучени, а това изцяло зависи от вашият избор, за това не залагайте, а изберете най-добрите в бранша.