Да помогнем на едно многодетно Българско семейство!

Една история, в която се събират на възел изключително сериозни проблеми на фона на кризата

Седем деца са много, не ни приличат. Така е решила и държавата и след петото вече не отпуска нито много голям срок майчинство, нито добавките са като предишните. Като имаш обаче и шесто, и седмо, нямаш друг избор, освен да продължаваш да се грижиш за тях с общо 270 лева детски добавки. " Справяме се, като дадем на учениците джобни, стигат", казва Ваня Рачева.

Зонабг.инфо вече писа за трагедията, сполетяла многодетното пловдивско семейство. 12 годишната им дъщеря Таня, втора по големина заедно с брат си близнак Георги, се разболява от остра лимфобластна левкемия.

Детето вече 20 дни е на химиотерапия в Детското онкологично отделение в Университетската болница в Пловдив. За нея там се грижи баба и, лекарствата засега са осигурени от болницата, безплатни. Известен е обаче проблемът с лекарствата за деца за левкемия- държавата ги е извадила от позитивния списък, не ги и внася. Родителите са принудени да ги набавят сами от чужбина.

Точно с оглед на тази ситуация от болницата са предупредили родителите на Таня да бъдат готови с 1000- 2000 евро за този вариант. " Вчера разговарях в болницата с друга майка, чието дете се лекува от седем месеца, предишният ден тя беше пътувала от Турция с лекарствата", казва Ваня Рачева.

Още е рано да се каже как реагира Таня на лечението, това ще стане ясно след две седмици. Така или иначе, и при най- добрия вариант лечението продължава от две до пет години. В този период детето трябва и да бъде пазено особено стриктно, защото имунната му система е отслабена. Ваня и Румен, родителите на Таня, вярват, че нещата ще се развият благоприятно. Засега не се говори за трансплантация на костен мозък, но и това е възможен вариант.

Левкемията на Таня извади в публичното пространство историята на нейното семейство, която хем е необичайна, хем е своеобразен символ на всичко, което ни се случва в момента в държавата.

Да припомним- децата в семейството са седем. Най- голямата дъщеря е ученичка в Математическата гимназия в Пловдив в седми клас, предстои да кандидатства тази година.Най- малкото е на два месеца, момченце. Всички ученици са отличници, Таня и сестра и пеят в момичешкия хор "Детска китка", братчетата им са в Хора на момчетата. Децата са музикални и в това няма никаква изненада, и двамата им родители са с музикално образование. " Не сме ги раждали тия деца с идеята, че държавата ни е длъжна- казва Румен Рачев- но ситуацията ни е без това много сложна, а с болестта на Таня стана направо абсурдна."

Многолюдното семейство живее отскоро в къща в пловдивското село Браниполе, закупена с ипотечен кредит към ДСК. " 12 жилища сме сменили дотогава", обяснява Румен Рачев. Преди известно време неговият бивш вече работодател му подарил апартамент в кооперация. Не му дал нотариален акт, просто ги пуснал да живеят там. Румен го ремонтирал основно и заживели там, на 150 кв. м имало площ за всички. Но идилията не продължила дълго, работодателят фалирал, кооперацията отишла за погасяване на кредитите му от банката, те пак останали на улицата. Работодателят ги окуражил да теглят ипотечен кредит и да купят къща, обещал да помага с вноските. Румен и Ваня обиколили всички роднини, събрали пари за първоначалната вноска и купили къща в близкото село.

 "За децата тук е идеално, казва Ваня, а и за толкова стигнаха парите". След наглед доброто разрешение на нещата следва поредният завой - работодателят фалира и...изчезва. В момента го издирват и служби, и частни лица. А семейството се изправя пред необходимостта да плаща към 3 000 лв всеки месец.

От банката им влизат в положението и отлагат изплащането на главницата с четири месеца, до април те погасяват 1500 лв, само лихвите. Ударите идват откъдето не ги очакваш. В грижата за новороденото бебе и другите 6 деца майката Ваня Рачева се улисала и забравила да занесе в социалните служби бележките от училище за присъствие на учениците си. Припомням, че децата са отличници, не са отсъствали и един ден без причина. Социалните служби нищо не казват, просто им резват детските добавки за януари. 200 лева по- малко, това е положението.

"Не сте ли се обръщали за помощ към държавата?"- питам Румен. Ако има хора, които наистина заслужават да бъдат подпомогнати, те са сред тях. " Веднъж се обадих на социалната министърка Масларова- отговаря той. Разговарях с нея, тя прояви голям интерес към нас, каза, че непременно трябва да се срещнем. Зарадвах се, след половин час обаче се обади секретарката и и каза, че срещата се отлага. Повече така и не се обади."

" А общинско жилище?"- не спирам да питам. " Ходих при социалния кмет в Пловдив, каза ми, че нямаме никакъв шанс. Пред мен подписа разрешение за един парцел на ромска организация, нищо не искам да кажа, но май по- добре е да бяхме роми. Затова тръгнах да търся разрешение сам."

В момента Румен Рачев развива малко производство за пресни плодове сокове - фирмата се нарича "Мелето" ООД, а соковете се продават в "Кауфланд" в София и Пловдив и в "Сани" в Пловдив. " Много са хубави, трайността им е само три дни, който ги е опитал, се връща. Но нямам никакви средства за реклама...", казва той. Соковете са 100% натурални, без никакви консерванти и  добавки (вода, захар).

Изстискват се от пресни плодове и се доставят до клиента след предварителна заявка. Много са добри за деца, подсилват имунната система и при възрастни. Ако читателите на този материал не могат да помогнат другояче, нека поне подадат ръка като клиенти на този нов бизнес и купят сокове "Мелето".

 За всички, които не останат безразлични към тежката житейска ситуация, в която е изпаднало семейството, публикуваме банковата им сметка, открита специално за лечението на Таня.

 BG 22 PRCB92304031258112 (сметката е разкрита в банка "ПроКредит Банк")

Телефонът на баща и Румен Рачев е 0887 777 524.

http://www.bgfactor.org/index_.php?cm=11&id=21654