0 0 гласа

Хамилтън е новият шампион във Формула1

 

Британският пилот Люис Хамилтън с Макларън-Мерцедес завърши пети в последния старт за сезона на бразилската писта "Интерлагос", но спечели по изключително драматичен начин първата си световна титла във Формула 1, която му отрежда и мястото на най-младия шампион в историята.
   
Само два завоя преди финала Себастиан Фетел с Торо Росо и 23-годишният Хамилтън изпревариха Тимо Глок с Тойота, което отреди нужното пето място на пилота на Макларън. Така новият световен шампион изпревари с една точка победителя от неделното състезание Фелипе Маса с Ферари, за когото остава утехата, че донесе титлата при конструкторите за отбора си.
   
Минута преди развръзката Фетел премина пред Хамилтън и британецът зае фаталното за него шесто място, което предизвика бурна радост в бокса на Ферари. Секунди по-късно обаче проливният дъжд над "Интерлагос" не позволи на Трули, който се състезава със сухи гуми в лошото време, да запази мястото си. Именно лошото време беше причина за десетминутно забавяне при старта състезанието, за което Маса започна от пол-позишън и завърши на първо място безпроблемно с време от 1.34:11,435 часа.

Дъждът беше повод и за предсрочното оттегляне на катастрофиралия с Нелсън Пикет - Дейвид Култард, за когото неделното състезание беше последно в дългата му кариера като пилот във Формула 1. Люис Хамилтън завърши с 38,907 сек. зад Маса, но в класирането при пилотите новият световен шампион е с 98 точки, с 1 пред състезавалия се пред собствена публика бразилец.

Ферари обаче спечели при конструкторите със 172 точки, докато отборът на британския шампион Макларън е със 151 точки. Второ място в състезанието зае Фернандо Алонсо с Рено, след като изостана на 13,298 сек. от Маса и записа 61 точки и пето място в крайното подреждане при пилотите. Зад испанеца финишира вече бившият световен шампион Кими Райконен с Ферари, който с 16,235 сек. зад съотборника си спечели общо 75 точки и трето място в крайното класиране.
   
Четвъртото място в състезанието остана за Себастиан Фетел с Торо Росо, но същата позиция в крайното подреждане за сезона остана за Роберт Кубица с болид на отбора на БМВ-Заубер, заел трето място при конструкторите със 135 точки.

 www.sportni.bg