Приказен свят

    "От коя приказка съм? - Боряна Цветанова. Книжка играчка. Издателство Отечество,1986.

    Разходка в света на приказките.

    Къде се е родила приказката?

    От къде идват приказките? Какви приказки има? Вълшебни, народни, за животни, съвременни.

    Какво е нужно,за да  ги има приказките?Книга с приказки,ключ,с който да ги отключим /буквите/,вълшебство,Цар на приказките. Без какво не може приказката? Без име. Ако всяка приказка си няма свое име, както ние, хората, как ще разберем за коя точно приказка става дума. Ето, като кажем Йоана, знаем, че става дума за Йоана от нашата група, не за Виктория, нали така? Като кажем Пепеляшка и веднага се сещаме за приказката за Пепеляшка, за героите в нея, не за Снежанка. Приказките не могат още без герои и приказни феи...

    Как започват приказките? Имало едно време.....

    А как завършва приказката, с какво? С поука. С пословици и поговорки.

    Игра "Наддумване". Разделяме се на две групи, малки и големи. Едната група казва поговорка, другата група и отговаря с друга поговорка. Като научим поговорките включваме артистичност, настроение и се получава театър от пословици и поговорки.

Големите:/играят на място с ръце на кръста/

Малките: Ей, ей, какво сте се разиграли и разпяли?

Големите: Защо? Ей, малките, какво ни гледате? Кога тиква стана, кога опашка пусна?

Малките: Дума дупка не прави, но се помни.

Големите: Я, я, я! Шегувай се колкото щеш, но не пипай дето щеш!

Малките: Запомнете от нас една приказка: Умният човек чини повече от елмаз.

Големите: А пък вие запомнете от нас друга приказка: Има ли добра храна и студена водица - за приятели не плачи...Разбрахте ли сега?

Малките: Слушайте, слушайте: приятели и кашлица не се крият!

Големите: Така, така. С куче в чувал не влизай!

Малките: Знаем, знаем. Яж люто, но говори сладко!

Големите: Уууу, кисели като оцет!

Малките: Уууу, горчиви като пелин!

Големите и малките се хващат за ръце: Май ни сърби гърбът за тояга. Браво, за тази приказка, едно хорце. Свири, майсторе!

Убре, дебре, опа, а сега! Дръж се земльо, и-ха! Който се смее, зло не мисли, който не се смее, да му мисли! И-ха! /съкратен вариант/

................................................................................................................

 ......Илюстрации от детски приказки: Омагьосаната гора, къщичката на Баба Яга, Жар птица, Синята фея, замъци, вълшебното езеро, герои от приказки и характерни предмети от приказките /вретеното от "Спящата красавица", чизмите, шапката на котарака от "Котаракът в чизми", кошничката на Червената шапчица, златната ябълка и..

    Започва нашата разходка в света на приказките.

    Вълшебната фея обеща да ни заведе на разходка в света на приказното, в света на приказките. Готови сме за тръгване.Един момент.Чакаме ли още някого?Нужна ни е една прекрасна фея.Феята се появява изведнъж,точно както се появяват всички приказни феи в приказките-съвсем истинска,с тънка копринена рокля и сини коси.

    Познахте ли от коя приказка е феята? Разбира се, че това е феята със сините коси от приказката за Пинокио.

    Феята: Разбрах, че се каните да посетите нашият приказен свят. Владетелят на царството на приказките ме изпрати да ви съпровождам. Чака ни дълъг и тежък път, както се случва на всички герои от приказките, но вие сте смели и умни, затова вярвам, че няма да се уплашите и ще преодолеете всички препятствия, които ви застанат на пътя. Да тръгваме!

    Но как ще се озовем във света на приказното царство?

    Феята: Нали затова са феите. Аз, феята, пратеница на царя на приказките, ще ви помогна. Затворете очи и бройте до три.

    Озоваваме се в гъста, непроходима и тъмна гора.

    Не се бойте! Следвайте пътя си и не се спирайте никъде. До разсъмване трябва да стигнем до Вълшебното езеро. Ще вървим по тази едвам забележима пътечка, която лъкатуши между столетните дървета, извисили върхари чак до облаците. Вслушайте се в шумовете на гората. Какво може да се чуе във вълшебната гора?

    В гората се чуват писъци на сови. Наоколо летят големи като щъркели прилепи. Тръни дърпат за дрехите всеки, който се осмели да мине през тази гора. Дърветата са извисили върхари /клони/ чак до облаците. Изведнъж светкат две кръвожадни очи. От гъсталака изкача огромен сив вълк и разтваря зъбатата си уста. Звярът се приготвя за скок, когато се чува мелодичен звън-идва утрото.

    С рокля от паяжина и букет от росни цветя,то погалва нежно тревите и дърветата и залива всичко с ясна светлина.Вълкът загубва вълшебната си сила и изчезва в омагьосаната гора.

    Ето че пристигаме до вълшебното езеро. В него плуват златни рибки, които умело се провират между лабиринта от водорасли и скали, за да се приберат у дома.Загледайте се в кристалната вода, за да разберете коя рибка в коя приказка живее.

    Само една златоперка се лута отчаяно. Сигурно се е загубила. Да и помогнем да намери къщичката си. Първо трябва да се сетим от коя приказка е рибката. Къде живее? От какво е направен дворецът и? Да, дворецът и е направен от морски охлюви. А на кого ли е дъщеря? Това е най-малката дъщеря на Владетеля на подводното царство. Ако я заведем в двореца, нейната майка Царицата ще ни се отблагодари и зарадва много.

    Каква е наградата на Царицата ли? Тя ще изпълни по три ваши желания. Намислете си ги и довечера ги запишете с мама и татко на едно листче, а утре ги донесете и ще ги прочетем всички заедно.

    Царицата ни подарява и вълшебно огледало-то ще ни помага в труден час.

    Време е да продължим пътя си.

    Пред нас е обрасъл в тръни и храсталаци дворец. Пътят ни води през причудлива гора. Дърветата си шептят тайнствено, а по клоните им растат невиждани плодове и скъпоценни камъни. Не трябва да ги късаме-плодовете са отровни, а скъпоценните камъни са омагьосани царедворци. Зла вещица ги е проклела и до днес всички те чакат да дойде незнайният принц и да ги освободи от магията.

    Ето ни до обраслия в тръни и храсталаци дворец. Наоколо не се вижда жива душа. Вътре залите са празни. Само тук-там по пода са разпръснати скъпоценни камъни-омагьосаните придворни. Ето там, в последната стая спи господарката на омагьосания замък. Дали принцесата ще спи още векове? Нека я оставим в тъжния дворец да чака принца, който ще я освободи от злата магия. Досетихте се коя е принцесата, нали? Спящата красавица!!! А можете ли да се досетите коя вещ от тези, които виждате е от тази приказка? Знаете ли какво се е случило в тази приказка?

    Какви са тези викове и този шум? От къде идва тази врява? Защо така се лутат на тази полянка обитателите на приказния свят? О, но те търсят загубените си вещи! Да им помогнем! Коя вещ на кой приказен герой е?

    Охо, я вижте кой идва насам! Та това не е ли е Баба Яга?

    - Вие, деца, кои сте? Накъде сте тръгнали? Елате ми на гости! А-а-а, идвате от света на хората!!!

    Да приемем ли поканата на Баба Яга, или не!?!? Защо не? Ще бъдем при самата Баба Яга на гости.Ще има да разправяме след това!!! Да се връщаме, или да продължаваме до нейната къщичка? Решено-продължаваме!

    Ето че стигнахме до къщичката на пачи крак. Бабо Яго, ще ти кажем едно стихотворение,специално написано и посветено на теб.Не плачи,Бабо Яго от умиление!Да,без теб приказките няма да са интересни и забавни....Без теб приказният свят няма да е същият!!!

     Специално за теб: Театрализирана игра "Баба Яга"по стихотворението за Баба Яга. Ще използваме и кукли Баби Яги, и параван ще си направим, и едното от момичетата ще вземе ето тази метла и всички ние ще бъдем като теб, ще говорим като теб, за да видиш и да се убедиш, че не се страхуваме от теб.

    Е, Бабо Яго,погостувахме ти. Време е да тръгваме, че Царят на приказките ни чака. Не си и помисляй да не ни пускаш,защото той е и твой господар.

    -Ще ви пусна, защо да не ви пусна,но при едно условие, ако решите и трите задачи, които ще ви задам. Първа задача. Ето тук виждате пет лисици. Ха сега познайте коя от тях е от приказката за дървеното човече Пинокио?

    Брей, че трудна задача! И петте лисици са почти еднакви, само придружаващите ги приказни герои са различни

    Да повикаме на помощ добрата фея със сините коси. Къде е вълшебното огледало, което ни подари царицата на подводното царство? То ще ни помогне. Мило огледалце, помогни ни! А, това не е ли Пинокио, дето се вижда в огледалото? Отговорът на задачката е ето тази лисица. С малко помощ-познахме.

    -Втора задачка. Познайте кой е Мечо Пух от всичките тези мечета, които виждате тук? А другите мечета от кои приказки са?

    На помощ идва отново вълшебното огледало. И тази задачка не ни затрудни.

    -Кой вълк и кой приказен герой са от една и съща приказка?

    Вълшебното огледало отново помага на децата.

    Баба Яга не се предава и е готова да задава още задачки, само и само да задържи децата.

    Я да вземем хвърчащата и метла и да се махаме. Няма да ни чака Царят на приказките, а ние тук на задачки да си играем с Баба Яга....

    Успели ли са децата да стигнат до Царя на приказките? Защо ги е извикал в своя приказен дворец? Ако ви е интересно-ще разберете при следващата ни среща.......