Предпървокласни вълнения или какво вълнува децата от Подготвителна група

   Е, вече сме на финалната права. Още малко ни остава да бъдем заедно и след това...всеки по своя си път.

  В началото на тази учебна година ми хрумна идеята за една предпървокласна поредица /може би от съчетанието първокласниче у дома и Подготвителна група в работата/.

  Май дойде време да я започвам...поредицата.

   Ще започна за начало с вълненията на децата от група "Камбанка". Да, вълнуват се и още как. Аз също покрай тях.

   Понеже сме "свикнали" вече, а и не харесва да "излизаме" извън рамките на детската ни градина, онзи ден им предложих да изработим пролетни поздрави /лястовичка, аз си я харесвам, по-различна е от често срещаните, що не "ти" е проговорила, обемна картичка на която се усмихва слънце, има цветя и една калинка се чуди на кое цвете да кацне, картичка корона, и китка от цветна хартия...щъркел.../.

   След като ги направихме, попитах децата, какво биха попитали едни други деца, които вече са първокласници. Имат ли въпроси които да ги вълнуват. Все пак на тях им предстои отиване в първи клас и много неща не са им ясни, а другите деца, които вече са преполовили учебната година в първи клас, може да им отговорят...

   Понеже в момента първокласниците имат празник на буквите, посланието ни беше насочено към конкретен първи клас.

   И така, започнахме да "пишем" писмото.

   Здравейте ученици от І-ви Б клас!

   Пишат ви децата от Подготвителна група "Камбанка". Поздравяваме ви за вашия празник на буквите и с идването на пролетта.

   Понеже от есента и ние ще бъдем първокласници, решихме да споделим с вас своите притеснения и да ви попитаме толкова много неща. Започваме.

   /Ето какво се получи от този "важен" разговор:/

   Йоана: Ние се интересуваме дали е хубава обстановката при вас в училище? Вашите чинове като нашите ли са или са едни такива, дето се отварят отгоре и там се слагат моливите и тетрадките, и учебниците?

   Дая: Ние ви питаме трудно  ли е в първи клас, когато започнахте да четене и пишете?

   Ади: Питаме ви също така, дали там, в училище пишат шестици по математика, четене, писане и когато госпожата минава да провери домашните има ли шестици?

   Ивана: Ние ви питаме също така, при вас има ли украса, когато идват сезоните?

   Люба: Пожелаваме ви да имате много шестици и да пътувате навсякъде, за да знаете отговорите на въпросите, които ви задава госпожата.

   Дая: Ние ви питаме, ученици от І-ви Б клас, там същото ли е като при нас? Имате ли книжки по които да работите, както е при нас? Имате ли гардероби в които да си слагате якетата?

   Ивана: Аз бих искала да ви попитам, интересно ли е при вас, когато учите и интересно ли е когато имате занимания? Ето такива неща...

   Анджело: Дали когато ходите на училище си носите играчки с които да си играете, когато госпожата ви пусне на игра? Дали когато стане обяд си тръгвате или оставате в училище?

   Биси: Много ли са ви домашните и дълго ли ги пишете?

   Анджело: Носите ли си някои деца бакогани в училище или не?

   Стефан: Имате ли си компютър при вас, защото ние си имаме в групата? Когато си носите играчки с вас или бакогани, пазете си ги, за да не ви ги вземе някой.

   Анджело: Трябва да си ги криете, но внимавайте да не ви шпионират и да видят други деца къде сте ги скрили.

   Биси: Дълго ли сте в междучасие?

   Ема: Имате ли си апарат за вода в класната стая? Носите ли си шишета с вода и през междучасието пиете ли вода от тях?

   Мони: Трудно ли е в първи клас? Справяте ли се? Кое е най-трудното?

   / Трябваше да приключваме писмото, защото децата започнаха да ги взимат за школи. Обещахме си да помислим у дома, какво още бихме попитала деца, които са първокласници./

Най-много въпроси ви зададоха Йоана, Биси, Дая, Анджело, Ема, Стефан, Ивана, Ади. Ще се радваме да получим отговори на въпросите, които ни вълнуват.

   От децата от Подготвителна група "Камбанка" и тяхната госпожа...

   ...Писмото с пролетните поздрави ги предадох на класния ръководител на един І-ви б клас и сега чакаме....отговорите и както ми "каза" едно врабченце...изненадки...

...В последно време се питам: Кой повече се вълнува - родителите или децата...Като гледам родителите на децата от групата, вече ги хващат притесненията...

   Но...  оказа се, че децата също имат своите притеснения и току що ги споделихме с вас...