Ивановден


   След Богоявление е Ивановден...

   В българската народна традиция обредите, обичаите на Ивановден са свързани с пречистващата сила на осветената предния ден вода. Времето на мръсните дни е отминал и всеки обръща поглед напред - към сбъдването на предсказанията за добро здраве, късмет и берекет...и на щастлив живот. Вярването във силата на осветената вода все още го има и днес.

   На седми януари православната църква чества деня на Св. Йоан Кръстител, който кръщава Исус Христос в река Йордан. Йоан познава и посочва Исус като пратеник на Бога. Наречен е Предтеча, защото предрича идването на Христос на земята. Ивановден като народен празник, е част от богатия в обредно отношение коледно-новогодишен празничен цикъл.

   Обредното къпане продължава и на Ивановден.  Някога кумовете къпели младоженците...с което приключвала сватбената обредност. Логично - женели са се през зимата, защото в топло време имало и много работа. Кой ще ти мисли за сватби...по никое време.

Свети Йоан Кръстител е покровител на кумството и побратимството.

На Ивановден се слагал край и на коледуването. Всички участвали излизали на празнично хоро, с което приключвал пълният цикъл на обичая Коледуване.

 

   Иван - от старобългарското "Бог е милостив", от еврейското - "Божа благодат"- е едно от най-разпространените имена срещани в България.

    Да не се ослушват, а днес да почерпят -  Иван, Ваньо, Иванка, Ивана, Ваня, Ивайло, Ивайла, Иво, Ива, Ивона, Ивелин, Ивелина, Ивет, Йов, Йово, Йоан, Йоана, Йонко, Йонка, Йото, Жан, Жана, Калоян, Яна.

   Честит имен ден! Носете със здраве името си. От здраве да не се отървете. Бъдете и милостиви, и благодатни.

   А това име ми е скъпо, както и на много от вас, имайки предвид, че се нарежда на второ място след Георги, като разликата не е голяма. Иванка също е често срещано име или поне доскоро, или все още се среща често...докато не бъдат заменени българските имена с по-модерни, по-засукани, по..., "по-европейски"...по-така...Нещо като криворазбраната цивилизация или не така...

   Бъдете здрави!!!!

 

Цветы