Днес официално приехме името .....

   Днес в нашата подготвителна група имаше празник. От днес официално се казваме "Камбанка".

   Бях споделила с вас, че в края на миналата учебна година /но в тази календарна/ предложих на децата да измислим заедно име на групата, понеже сме големи и можем да го направим, за разлика от по-малките групи. Имаше различни предложения, но не бяха одобрени от всички, защото, ако се казваме "Спящата красавица" - не е момчешко, ако се казваме "Патиланско царство"- не е момичешко. Заформиха се сериозни дебати.

   В един момент сладкодумницата на групата - Лора със звънливо гласче каза: А аз предлагам да се казваме "Камбанка". Настана мълчание. Аз на ум прехвърлях мисли какво бихме могли да правим с това име. Благодатно ли е от към идеи? Камбанка? Цвете камбанка. Коледна камбанка. Детски гласчета като камбанки...

   Децата започнаха да се споглеждат, да коментират. Настана кошер в групата, но с едно такова приятно жужене.

   Е, деца, какво ще кажете? - попитах ги аз.

   Отново настана мълчание, след което децата започнаха едно през друго да говорят: Защо не? Името е нежно... Звучно.... А има ли друга група, която да се казва така или ние сме единствените, или поне първите?

   И така от дума на дума, решихме да бъдем група "Камбанка". Това не беше достатъчно, а ни хрумна идеята да го отпразнуваме - с гости, песни, танци и....каквото още решим.

   Започнахме подготовката за деня, в който ще обявим на всички, че от този ден нататък за нас ще говорят не като за Подготвителна група, а за група "Камбанка".

   Най ни затрудни намирането на стихче за камбанката. Трябваше ни само едно, но да е най-хубавото. Намерихме. Момичето, което предложи името стана и кръстница на групата. Избрахме си и четири орисници, от добрите, лоша не ни трябваше, които да кажат своите благопожелания към групата. Разучихме стихчета за това, какво правим в детската градина, разучихме песен за детството, припомнихме си "Хайде моми на хорото" и...бяхме почти готови.

   Един татко на дете от групата ни направи емблеми с камбанки за всяко дете и за таблото и входната врата на групата. Една от майките поръча торта ей толкова голяма и купи фоерверки. Друга майка поръча две големи питки. Имаше и мед, и сокове за децата...Имаше и подаръци от майката на Габи. На празник като на празник.

   Които родители имаха възможност дойдоха в уречения час. Не бяха никак малко. Дойдоха и татковци. Започнахме първата част от нашия празник, защото имаше и втора, но за нея след малко ще ви пиша.

   Започна Лори, кръстницата. Със гласче като камбанка каза стихчето за цветето камбанка и отново обяви на всички своето предложение групата ни да се казва "Камбанка". Всички деца казаха: Да бъде! -  и дойдоха орисниците. Изказаха своите благопожелания и празникът започна. И пяхме, и хоро играхме. И подаръци получихме.

   Точно в 10.30 часа дойде отец от близката църква, който предварително поканихме да извърши водосвет на групата. Настъпи тишина. Отец Александър заговори. Не съм виждала децата от нашата група толкова смълчани и тихи...

   След водосвета дойде ред и на детския купон. Тортата, фоерверките, танците. Майките помагаха. Всички се включиха в днешния празник. Остана ни време да излезем и на двора докато стане време за обяд.

    Поканата ни за празника беше с нарисувано цвете камбанка:

    Камбанките звънят с весел глас, каним ви всички утре при нас /27.11.2009 г./. Групата вече име си има, "Камбанка" нежна, весела, звънлива. Заповядайте в уречения час /10.00 ч./ В ПГ - при нас. Какво да носите с вас? Без приготовление, само шепи усмивки и много настроение.

    От Подготвителна група, която от утре ще се казва "Камбанка"

 

 От днес се казваме официално и за всички група "Камбанка".