Детски парламент. Тема: Какво ще направя за децата, ако аз съм президент на Република България?

   Е, много време мина...Нещо се бях умълчала...Явно ми се е мълчало...Влизах тихо в блога - по пантофи...Тихо прочитах всичко, което ми се изпречваше пред очите и още по-тихо излизах...На няколко пъти аха, да изригна, но...вулканът се успокояваше и се отказвах...Спомнях си емоцията, която ни събра...Вярата в "светлото минало" или вярата в "светлото бъдеще"...В такива случаи все се сещам за една театрална постановка от студентските години..."Обещай ми светло минало"...Няма да започвам разговор кое е първично - кокошката или яйцето, миналото или бъдещето, защото току виж, оказало се яйцето пред кокошката и бъдещето пред миналото...
   Започвам по същество. Увертюрата приключи...
   Ей така, както бяхме започнали разговор с децата по друга тема и им зададох въпроса: Вие вече сте големи деца. Подготвителна група си е сериозна работа...Какво бихте направили вие за децата, които живеят в България, ако сте президенти на нашата държава? Обещах им седмицата, която идва, да продължим разговора.
   Ето и отговорите на "нашето бъдеще" - децата....Каквото посееш в миналото, това ще ожънеш в бъдещето...
   Анна: Ако аз съм президент, ще забраня да се продават цигари, защото те са вредни за децата. Моята мама пуши, но малко. На големите ще вдигна пенсиите, за да имат парички за храна, и да има с какво да купуват на внуците си играчки. Ще направя по детските площадки катерушки за децата, които искат да се катерят, да си се катерят. Ще направя нещо много важно. Ще забраня онези назъбените диадеми, едни такива наръбени, знаете ги, защото много драскат и ще поръчам да правят за момичетата само ластични диадеми, защото другите ушите не могат да ги търпят.
   Йордан: Първото нещо, което ще направя, е да поръчам най-големия басейн за деца и най-голямата площадка. Така децата ще могат да се събират на едно място и да се запознават. Ще измисля нещо, с което да пазя Земята от извънземни и ще защитавам хората от чудовища.
   Даниел: Забравяте друго важно нещо. Знаете ли какво е да ти скочи насреща едно такова голямо, озъбени и непознато куче. Ще пазя децата от уличните кучета. Ето, аз ходя в зоопарка и там не ме е страх от лъвовете, тигриците, мечките, защото са в клетки. Възрастните им дават храна, а ние минаваме спокойно и ги гледаме. Те са по-страшни от кучетата, а от тях не ме е страх, но от уличните...Брррр.
   Албена: Ако аз съм президент на България, първото нещо, което ще направя за възрастните е да им помагам. Ако те са изморени и не могат да се качват сами в автобуса, аз ще им помагам. Ще наредя на всяка спирка вместо контрольори, да има такива като мен, които да помагат на по-старите хора да се качват в градския транспорт и да отидат там, за където са тръгнали. На децата ще помагам така, че по-бързо да учат. Учебниците им да са такива, че прочиташ урока и готово. Така ще имат повече време да са на игра и на въздух. Ще им помагам и да правят хубави неща.
   Аз: И как ще им помагаш?
   Албена: Все още не зная, но ще се науча.
   Денис: Ако аз съм президент, ще пазя децата от пожари и наводнения, защото те са малки и не могат сами да се пазят.
   Георги: Ако аз съм президент, ще направя така, че всички да имат парички и всички да бъдат богати, а не да има бедни и богати.
   Аз: И какво ще направиш ти, за да имат другите парички?
   Георги: Нали съм президент. Аз ще имам пари и ще давам на другите.
   Аз: А ти откъде ще ги имаш тези пари?
   Георги: Някой, който има пари, може да ми даде на мен. Аз ще ги пазя и когато ми потрябват, ще си имам и така ще дам на хората. Сетих се и още нещо. Ще направя така, че всички хора да са по-силни. Ще им наема учители по източни бойни изкуства, те ще ги обучат и всички хора ще са силни и няма да има от какво да се плашат. Така ще могат да се защитават, когато е нужно.
   Никол: На мен ми хрумна следното нещо...За децата ще осигуря една огромна площадка. Там те ще си играят, ще се веселят, ще си плуват, ще се катерят по катерушките. Ще има и магазин за бански, ако някой си го е забравил, да му купят. Съвсем наблизо ще има фитнес за големите, които придружават децата. Там те ще си почиват. На възрастните ще дам пари, за да има с какво да радват децата си.
   Александър: Аз ще направя така, че децата да не ходят по улицата, за да не ги сгазят колите. Колите ще пътуват под земята. Ще пазя всички деца от лошите хора.
   Вальо: И аз ще измисля нещо за колите, защото мама и тате все това повтарят: Внимавай, да не те сгазят колите! Внимавай де не те сгазят колите! Колите са навсякъде...на улицата, на тротоара. Е, аз къде да вървя? И задължително да се пресича на светофар, иначе солена глоба. Ще пазя децата от крадци и лоши хора.
   Мария: Аз ако съм президент, ще направя две неща. Първото нещо е да пазя децата на улицата от лошите кучета. Ще разреша да пипат само добрите, защото има и такива. Второто нещо, което ще направя е да се пазят децата от лошите хора. Добрите големи хора да пазят децата от лошите големи хора.
   Виктор: Ще направя така, че да опазя всички деца някой да не ги сгази и да не им се случи нещо лошо.
   Мартина: Първото нещо, което ще направя е да опазя децата от всички лоши неща. Ще ги пазя от пожари и земетресения, от наводнения и всичките там бедствия. Да не забравя и детските площадки. Искам да са по-големи.
   Катя: Ще издам заповед децата да не говорят с непознати. Ако някой им каже: Аз съм приятел с майка ти и баща ти...да не му вярват, защото може да ги отвлече. Под 12 години да не се разхождат сами, защото може да се изгубят.
   Дарина: Първо - за децата. Ще ги пазя от земетресения, крадци. За големите.. Когато са в банка и влезе някакъв крадец, да се слагат едни аларми, за да не може крадецът да открадне парите. За старите хора...Ако нямат патерици и не могат да си го позволят, ще им препоръчам да ми се обаждат и аз ще им изпращам пари с които да си купят каквото желаят. Още нещо за децата...Ще ги пазя от кучетата, които са болни, и ще обучавам бойни кучета, които да пазят децата.
   Симеон: Ако аз съм президент, първо ще пазя децата от лошите и крадците. Второ...Като Сашо...Ще измисля нещо за колите, да не пречат на децата да си играят, а на големите да се разхождат.
   Трето...Ще пазя хората от метеорити. /Преди няколко дни Симо каза, че искал да става космонавт!?!?/
   Децата са нашите миниатюрни копия. Те се оглеждат в нас и ние в тях...
   Протоколчик: Аз...Следва "подпис и печат"...
   Приятно четене...