Детски парламент

  В последно време се случва да ви занимавам с Детския парламент и Детския дискусионен клуб на група "Камбанка". Сега ще ви обясня защо и как ги включваме в живота на нашата група. В никакъв случай не е самоцелно, или просто ей така - от нямане какво да се прави, та си "парламентьорстваме" и дискутираме...

   За начало - Детски парламент.


   Детският парламент в групата представлява форма за работа с децата, които свободно изразяват мнението, идеите и мечтите си, подкрепяни от самите възрастни. Детският парламент не е структура, не е и организация, но е "мястото", където всяко дете, желаещо да "помага" и "участва" в реализирането на проекти, в живота на групата, може да се включи с идеи и свои виждания. Най-важното обаче е, че Детският парламент представлява група деца, които сами се опитват да решават проблемите си, а всеки знае, че именно децата са бъдещето. Погледнеш ли в очите на дете, поглеждаш в бъдещето...Така е, или поне ми се иска да е така, и да поверим бъдещето в сигурни ръце!?!?Доколко ще ги научим да говорят свободно, да се изказват, да се изслушват, да вземат решения отнасящи се до самите тях и групата като цяло зависи от нас.

   Знаете, че децата са различни - едни са по-оперени, не се притесняват, но има и свити, плахи деца, които в началото само мълчат, докато се окопитят и започват да се включват в разговорите.


   В този ред на мисли, че децата може и да са малки, но са достатъчно големи да решават проблеми, конфликти и всичко, което се отнася за тях, след като са натрупали "количество"опит, знания и след това им бъде дадена възможност, може съвсем на място да се включат със свои идеи и предложения.

   Първото "заседание"на детския ни парламент започна на шега. Възникна спор около играчките в групата. Тогава решихме, че е крайно време да обсъдим заедно как да разрешаваме възникнали конфликти в групата. С някои "протоколи"ви запознах, с други предстои да ви запозная: Как да опазим София чиста? , Как да опазим нашата планета Земя чиста?, Какво бихме искали да ядем в детската градина?

   Има още, но във времето може и да ги "протоколирам"пред вас.

   Избиране име на групата.

   Името на групата го избрахме точно по този начин. Първо предложения, умуване, аргументиране и накрая се спряхме на "Камбанка". Това име го предложи Лора. В първия момент ми прозвуча ....не-интересно, не-мелодично...В следващия момент се сетих за коледните камбанки, за цветето камбанка, за гласчета като камбанка. Защо не???? Камбанка, камбанки!!! Красиво е, нали???

  Подложихме предложението на Лори на обсъждане. След кратък размисъл децата го одобриха и ...така станахме група "Камбанка".

   Преди да стигнем до този избор всяко дете даде своето предложение: Пепеляшка!? Не беше одобрено от момчетата. Те били момчета и на тях това име не подхождало. Спайдермен!? Момичетата не го одобриха. Те били момичета и не им подхождало това име. Патиланско царство!? Всички ще ни мислят за много палави..Пипи Дългото чорапче!? Харесва ни, но...за момичета е само. Ракета!? Не ни звучи добре. Спящата красавица, Аврора, Снежанка и седемте джуджета....В момент на разгорещен спор Лори предложи името на групата да е "Камбанка"....Настъпи тишина. Чак чухме тишината - както обикновено се шегуваме в групата....В същия този момент започнах да прехвърлям през ума си мисли: Как ще звучи, как можем да "онагледим" името, с какво можем да го свържем???.....Коледна камбанка, цвете камбанка, детските гласчета, които звънят, или кънтят като камбанки.

   Започна отново дискусия около новото предложение. Люба ме попита какво е моето мнение по предложението. Винаги се включвам и аз. Не ме оставят настрани от техните разговори...

   И така след претегляне на "за" и "против" решихме групата ни да се казва "Камбанка". Децата бяха много въодушевени, че ще си имаме едно общо име и от този момент ще се представяме с него.

   Организация за провеждане на Детски парламент.

   Провеждаме го обикновено в петък следобяд, което няма нищо общо с петъчния парламентарен контрол. В четвъртък си избираме тема, проблем - ако има, или търсим евентуално такъв, който може да се появи. Поставяме си за задача да помислим до петък следобяда.

   В петък след сън и закуска сядаме всички на един голям кръг и....Започваме. Отново си поставяме въпросите. Обикновено подготвям предварително примери, предварителни разтовори, които сме провели и "заседанието" започва. Не го наричаме заседание, а право на всеки да вземе думата и да се изкаже.

   Децата се надпреварват да се изкажат, затова си определяме и регламент понякога: Изказванията да започнат по посока на часовниковата стрелка, или обратно на нея. Никой не се сърди, а всеки знае кога ще дойде неговият ред. Имат право да се допълват - своите, или изказвания на децата. Поставяме си и условие да не се прекъсваме, докато изказващият не каже, че е казал това, което има да казва.

   Най-емоционално въздейства на децата, когато дойде момента да гласуват. Някои гласуват по няколко пъти и докато се разберем, че всеки има право на един избор...минава време.

   Междувременно аз записвам техните изказвания, което също има на какво да научи децата, но за целите ще "говоря"в Детски дискусионен клуб.

   Много е важна мотивацията за децата. Защо го правим, защо точно "този"проблем разискваме в момента, кой ще разбере за нашите изводи и решения?

   Всеки "протокол"напечатвам и слагам на таблото на групата и....забелязвам в последно време родителите четат и се подсмихват с онази нежна родителска усмивка, говореща: Вижте ги тези калпазани какви ги вършат?!?!