Новогодишни традиции по света,

В различните страни хората по различни начини, но навсякъде радостно и тържествено се подготвят за посрещането на Новата година, с която свързват надеждите си за щастливо бъдеще.

В миналия век в много страни на Западна Европа, Дядо Коледа не е бил веселият добряк, какъвто днес го знаем. Дядо Коледа символизирал някакво зло, сурово и страшно същество и с него плашели децата. Добрият Дядо Коледа се появил едва във втората половина на 19-ти век.

Дядо Коледа има и различни имена: Санта Клаус, Пер Ноел, Дед Мороз и...

Монголия. Дядо Коледа прилича на овчар от миналите векове. Държи бич, който често размахва. Живее усамотено, грижи се за стадата си. На хълбока носи кесия за тютюн, огниво и кремък. Облечен е с рошава шуба и на главата си носи голям калпак от лисича кожа.

Иран. Нова година се посреща през март. Гърмят топове, подреждат се тържествени трапези, на които задължително има чаша. В чашата плува зелен лист и жива риба - символи на живота и дълголетието. В момента в който топовете известяват края на старата година, всеки трябва да държи в ръце сребърна пара, т.к. се вярва, че този, който не направи това, цялата година ще прекара вън от родината си.

Бирма. Нова година се празнува в най-топлото годишно време. Близки, приятели, познати и непознати се заливат с вода, без някой да се сърди за това.

Етиопия. Нова година се празнува през първата седмица на септември и съвпада с жътвата. С песни и игри етиопците се събират на края на градове и села. Всеки носи сухи клонки, вързани в снопове, които нарежда в големи купени и ги подпалва. Около тях празнуват, пеят, танцуват.

Германия. Австрия. Коминочистачът и свинята се смятат за символи на щастието. Твърди се, че в старо време на новогодишния празник, ако се появял коминочистач, хората тичали след него, стараейки се да го докоснат и да се нацапат със сажди. Вярвали, че това носи щастие. Във Виена всяка година се излива специален медал - сувенир на който е изобразено как дете язди свиня.

Румъния. Нова година се посреща с обредни коледарски песни. Коледарите държат в ръце изкуствени цветя, прикачени на пръчка или клонка. Със сладкиши и звънци посрещат и черпят коледарите.

Испания. Щастието на испанците зависи от това, как ще прекарат самият новогодишен ден. Всеки се стреми да не изостава в нищо от другите.

Шри Ланка. Правят се много вкусни сладкиши с ориз, а в Нигерия домакините сервират на гостите си храна от просо и царевица в специален сос и се радват на богатата си трапеза.

Швеция и Норвегия, и други скандинавски страни - вярват, че човек, който дойде в къщата този ден носи щастие.

Англия. Никой не кани никого на гости.

Дания. Младежите тропат, вдигат шум, за да изгонят неволята през вратата.

Хаити. Нова година е начало на нов живот. Затова в навечерието и скараните се помиряват, домовете основно се почистват, старите мебели се поправят или се купуват нови.

Финландия. Девойките в новогодишната нощ хвърлят през глава чехъл или обувка. Ако тя удари с върха вратата - означава сватба. Новогодишните подаръци се изнасят предварително на масата.

Индия. В деня на Нова година никой не трябва да прави злини, да избухва и да се сърди. Смята се, че какъвто си през първия новогодишен ден, такъв ще бъдеш през цялата идваща година. Там празнуват Нова година в средата на месец октомври. При тях няма елхи, нито Дядо Коледа, а бенгалски огньове осветляват градовете в най-красиви багри.

Мексико. Оригинален новогодишен обичай. В стаята, където са се събрали гостите се окачва голям глинен съд, пълен със сладкиши. Съдът е изпъстрен с различни фигури, картини на диви животни и чудовища. На гостите поред се връзват очите и се дава пръчка в ръцете. Този, който успее да счупи "пинага", така се нарича глинения съд, той ще бъде най-щастлив през Новата година.

Австралия. Мореплавателите, пътуващи за Австралия, не могат да посрещнат Новата година.

Виетнам. Там всички си подаряват полу разцъфтяло клонче от праскова. Семейството заедно с приятели дълго седят край огъня и си разказват приказки, интересни истории или случки. Виетнамците смятат, че в деня на Нова година стават с една година по-възрастни, а не на рождения си ден.

Унгария. На новогодишната трапеза няма гъски, кокошки и други птици. Според народното поверие тази вечер не бива да се ядат птици, за да не отлети щастието. На масата унгарците слагат чесън и мед и...прасенце.

Франция.В новогодишната нощ всеки селянин, който произвежда вино, трябва да влезе в избата и да почука три пъти по всяка бъчва. Съществува поверие, че виното е одушевено същество и не обича, когато го забравят. Всеки млад човек трябва да носи една рибка от сладко тесто и в дванадесетия час, когато загаснат светлините да отхапе главата и. Ако в тъмното отхапе опашката и, през годината ще му върви назад.

Чехия. На трапезата задължително се слага шаран.

Ескимосите. При тях Новата година идва, когато падне първият сняг.

Северна Америка. При индианците се е запазил обичаят да се посреща Нова година край огромен огън, сред горска поляна. Те танцуват с бели облекла, лицата им са боядисани с бяло, а в ръцете си държат пръчица с топче от пера накрая.

Бали. Жителите на този остров празнуват Нова година в различно време, т.к.по техния календар годината има 210 дни. Дълго време преди настъпването на Новата година се извършват приготовленията.

Судан. Тогава суданците празнуват деня на независимостта на своята страна.

Уелс и Шотландия. По древен обичай главата на семейството разтваря широко вратите на къщата при последния удар на часовника. Той пропуска старата година и кани Новата да влезе. Впрочем в новогодишната нощ всеки може да отиде в която къща поиска, знаейки че ще бъде радушно приет. Но от гост до гост има разлика. Смята се за лошо предзнаменование, ако първа прекрачи прага жена. Това предвещава неприятности. Нежелани първи гости са и русите мъже. Чернокосите, дошли първи, домакинята посреща с отворени обятия, т.к.носят щастие и успех. Хвърлянето на бучка въглища е задължително - огънят на домакинята никога да не загасва.

Холандия. На новогодишната трапеза се поднасят понички със стафиди. Такива понички се пекат само тогава. В полунощ всички кораби, намиращи се в пристанищата на Холандия. Приветстват със сирените си настъпващата Нова година.

Япония. Съществува стара традиция,когато настъпва Новата година да бият камбаните на погодите в градовете и селата 108 пъти. Сега този звън се предава по радиото. След последния звън хората си лягат, за да се събудят в зори. Тогава с лъчите на изгряващото слънце излизат на улиците и посрещат Новата година. Онези, които по това време още спят, не могат според поверието да разчитат, че настъпващата година ще бъде щастлива за тях. Ако дете нарисува това, което желае и сложи рисунката под възглавницата си, желанията му ще се изпълнят. За това всяко дете от тази страна прави такава рисунка в последния ден от старата година. На новогодишната трапеза се поднасят тънки дълги макарони, които символизират благоденствие, ориз, който означава изобилие, шаран-сила, фасул - за здраве. Японците вярват, че за да са щастливи през Новата година трябва да върнат всичките си дългове.

А как е в България...ще разберете следващия път.Ако някой иска може да направи съпоставка между българските и чуждите традиции.Има ли общи неща, съществени разлики?

Изнамерих и написах специално за вас.Източник - неизвестен.Запазено из бумагите ми от времето,когато работех в ЦРД. В тези бумаги откривам постоянно интересни неща, а защо не съм ги изхвърлила все още - не зная.Май ще продължат да си стоят в куфара, който у дома наричаме вълшебния куфар.