Насилие и ЗРЕЛИЩА

 Имам чувството, че изкуството започва да се изражда. Един поп-фолк се превърна от жанр в музиката до демонстрации на марково облекло и силиконови "екстри". Един "Мюзик Айдъл" се превърна в скрита камера на неподозиращите участници. Всичко заради шоуто. Един роман без убийства и купища диаманти вече заникъде не е -  няма кой да го чете. А какво да кажем за киното? То се превърна в шоу на кървища и екзекуции.
    Гледали ли сте Пъзелът 1, 2, 3 и 4? Заразно зло 1, 2, 3? Но в тия филми има и някакъв смисъл ( тук изключвам Пъзел 4, където само има ефектни екзекуции ), защото след края им ти не си възхитен от кръвожадността на екзекутора, а от перфектно подредения му и лигичен ум, или борбата за оцеляване в едно нечовешко общество, преодоляване в някаква степен на обречеността.
    Но все пак на тия филми не е лесно да се случат наистина, затова ми бе интересно да ги гледам. Но ето дойде и реалната заплаха. The Untraceable. Няма да преразказвам сюжета на филма, гледайте го. Но този филм ме потресе. Той може да се случи наистина. Дори не е никак трудно да се случи и не е нужен психопат, за да се случи, нужна е мегаломанията на някой адски настървен за слава човек или достатъчно разюздан хакер. Сайтът Killwithme.com никак не е трудно да бъде създаден, така че да не може да бъде спрян. Арена.бг как беше спряна, но изкочиха веднага mirror сайтове. Това, което ме плаши, че някой наистина може да вземе този филм насериозно и да ползва идеята. 
    Но не това ме тревожи толкова много, колкото ясно изразената тема за "Man's unhumanity to Man" (фраза от "Еквилибриум"). В сайта на The Untraceable, ще ви порицаят за влизането,  че ви липсва морал, задето сте влезли. А какъв е морала на тия, съзадали филма??? С какъв акъл тия хора са създали и разпространили такъв филм? Такъв филм заслужава цензура, защото подкопава устоите на човечността, вижда в човека звяр, на когото са нужни само зрелища и зрелища, независимо цената, която плаща за тях ( говоря за зрителите на този сайт, не за психопата - тук по-лошото е милионите зрители на екзекуции, отколкото екзекутора).
    Цялата киноиндустрия в Холивуд се превърна във фабрика за касово насилие. И с всеки такъв филм хората все по-малко и по-малко остават човеци и все повече и повече се превръщат в хищници. Не се учудвам, защо САЩ е страната с най-зверските престъпления. Човешкия живот там вече не струва повече от билета за един филм, не струва повече от тебеширен контур по тротоара или капка кръв, потекла от нечий нос.
    Но... така е! Защо хората се убиват да ходят на корида в Испания? Защото се надяват тореадорът да се набучи на рогата на бика. Защо гледат Формула 1? Заради еднообразните обиколко или заради зрелищните катастрофи? 
    Много кръвожадни станахме. Дано не се превърнем и в канибали.