До Президента на Република България

 

Г-н Президент,

 

Стачкуващият колектив при 1 СОУ „Пенчо П. Славейков”, София настоява отново за Вашето съдействие относно продължаващата повече от месец стачка на педагогическия и непедагогически персонал в средното образование. До момента независимо от нашите усилия да се намери изход и разумен компромис от кризата, Правителството, а сега и Синдикатите, проявяват неразбиране към основни проблеми в системата на българското образование и спецификата на учителския труд. Удовлетворяването на искането на цялата учителска колегия за 4,7% от БВП  за Образование би потвърдило уверенията на всички управляващи, че образованието е национален приоритет. Българското учителство очаква от Вас да подкрепите Разума и Бъдещето на България.

За първи път ние, учителите, помислихме за бъдещето и на собствените си деца, но срещнахме ледената страна на управленско бездушие. През този месец на стачка българското учителство доказа своето единство и силен дух, независимо от опитите за манипулация от много страни. Убедени сме, че в България се роди новото гражданско общество, което досега беше само имагинерна величина. Считаме се за основна движеща сила в този процес.

            Всички сме наясно, че едностранното прекратяване на преговорите не е в интерес на цялото общество и обезсмисля нашия бъдещ труд. Висококвалифицираните специалисти вече се ориентират към други по-доходни сфери. Към това ли се стреми Правителството? Разчитайки на Вашата подкрепа и разбиране, се надяваме на енергични действия от Ваша страна. Нямаме търпение да се върнем в клас заедно с нашите ученици със самочувствието на европейски учители, изграждащи бъдещето на модерна България.

Нашето конкретно предложение е да съдействате за включването на Вашия финансов съветник г-н В. Димитров – като независим финансов експерт, на когото имаме доверие – да вземе участие в преговорите между Правителство и Синдикати за намиране на успешен изход за бъдещето развитие на образованието в България.

 

                        От стачкуващия колектив на 1 СОУ „Пенчо П. Славейков”, София