Обръщение

До

Министър-председателя

на Република България

ОБРЪЩЕНИЕ

От колектива на Гимназия „Пейо Крачолов Яворов”, гр.Петрич

На 14.12.2009г. Общинската администрация официално връчи на училищата Писмо №11-00-1399 (от 10.12.2009г.), подписано от Вашия финансов министър.

Във връзка с това заявяваме:

1.   Гореупоменатото писмо нарушава Закона за държавния бюджет на Република България и по специално чл.69 ал.1 (1,3,5(2)), особено в частта на параграф 3 (Преходните и заключителните разпоредби от Закона за държавния бюджет за 2009г., ДВ, бр.110)

2.   Системата на делегираните бюджети в образованието е една от най-демократичните реформи, която в условията на икономическа криза, рецесия и застой  съхранява най-ценното за нацията – образованието на българските деца. Трябва да напомним, че това стана възможно след Националната стачка на българските учители през 2007г., която по своя характер беше бунт срещу поведението и същността на българската политическа класа и българските правителства

3.   Със своето писмо финансовият министър на Република България провокира сериозен, ненавременен конфликт на интереси, особено що се касае до образованието, което, както Ви е известно, е институционално и се нуждае от протекция, а не администриране

4.   Напомняме Ви, че ние, българските учители ще продължим да се борим с всички средства срещу грубото погазване на човешките права и достойнство, на демократичните свободи и на опитите за авторитарен бюрократичен произвол.

Позволяваме си да се надяваме на Вашата подкрепа и съпричастност към проблемите на образованието и тези на българския учител в контекста на културния диалог, който е единственият възможен път за България.