Сиряна

Ех ,ако го бях разбрала с първото гледане щеше да бъде перфектен...Е да ама...То са мешаници-Ливан ,Иран ,Казахстан ,Пакистан.

 Джордж Клуни говори идеален арабски.Във филма.Даже не го познах(това съвсем сериозно) като се появи в началните кадри.В началото има дълга брада досушт като на Бин Ладния и прилича на емир.

Първата сцена от филма е покъртителна.Жестока.И в двата смисъла.Няма да разказвам но само за 15 секунди се описва в един кадър историята на арабките без права.

 Има от всичко ,което е присъщо за любимия ми жанр филми :интелигентен "драма-екшън-трилър". SmileСъздателите на "Трафик" са се постарали.Има катастрофа ,експлозия ,удавяне ,камикадзета(това е доста силна сцена) ,има "мръсна политика" ,има любов естествено ,където се намесва и...Мат Деймън.Има приятелство( и то безгранично) ,има... Абе може би най-големият парадокс ,е че филма свидетелства за истинска човешка ,трогваща хуманност и в същото време-всякаква липса на хуманност ,граничеща с жестокост и трагедия. Хареса ми ,въпреки че е сложен и вероятно на някои места-отегчителен.

 Завършекът е най-несправедливият възможен-като самия свят.Но незнайно как се получава така ,че краят е шастлив. Ако някой се поинтересува и се наеме да го изгледа нека да изрази мнение(със сигурност ще да е по-компетентно от моето) ,заинтригува ме този Персииски залив.

 Странен филм.Най-странното е ,че се казваше "Siryiana";така и не разбрах какво е Сиряна и защо никъде не се споменава...

пп: Оскар на Джордж Клуни за най-добра второстепенна роля