Три неформални учителски сбора в София спасиха Мисията на стачката

Три срещи спонтанно се случиха на територията на София днес по обед - по принципа "предай на приятел" представители на 63+15 училища се събраха в 23 СОУ, в Националното Музикално Училище и във Френската гимназия (страхотните! :-))

Поводът беше опасенията на редовите стачкуващи колективи, че преговарящите подменят исканията и предават колегията с тези "648 лева брутна заплата".

Излязохме с три декларации, в които настояваме преговарящите да не си позволяват да отстъпват от:

25 процента от 1.10.07 на НАЧАЛНАТА (стартова) заплата на учител
25 процента от  1.1.08
25 процента от 1.07.08

5 процента от БВП
за образование през 2008 година;

Пълна прозрачност във воденето на преговорите, сиреч -
Синдикатите да гарантират публичност и достъп до споразумението ПРЕДИ да го подпишат. Предложеният проект за споразумение да бъде подложен на гласуване във всеки стачкуващ колектив.

Да се даде публичност на протоколите от всички проведени събрания в стачкуващите колективи, на които ще се вземе решение по предложеното споразумение. И всички да знаят за тази публичност!

С други думи - да стане ясно на всички на кого си дължим ниските заплати!

Предадохме декларациите на г-н Никифоров от КНСБ - той беше доброжелателно настроен, макар и с очи на оксиженст и покани утре на преговорите да се излъчат наши представители на преговорите с правителството.
Работи се по въпроса.

Янка Такева нарече на митинга тези, които се опитват да вклинят прът между нея и учителите "платени отгоре" (!!!!)

Брадясалият господин от Подкрепа  пред колегите лично на мен ми заяви - щом видя в текста, че някой си позволява да съветва синдикатите - че тези листа нищо не значели, нямало подписи (!) и изобщо не пожела да ги пипне даже декларациите - зер да не гръмнат...

Хубавото обаче, доколкото виждам от новините тази вечер е, че сме задържали колцата и странна думичка 648 лева брутна заплата вече е наречена "лапсус" от синдиците.
Радвам се да сме успели!

Това е засега, действаме.
Моля за коментарии и съвети!
Лично аз съм страшно заета точно сега, обаче държа връзка с всички активни колеги от водещите протестиращи колективи.