Позицията на 138 СОУ - София


Пускам тук на вниманието на поне една достойна учителска общност - писмото на нашия колектив, което днес одобрихме, преведохме на английски и изпратихме до всичките ни управленци, както и до една европейска структура.
Чакам с вълнение вашето мнение и съвети къде да го изпратим още.
Дотук сме го предоставили на Дневен Труд, откъдето са поискали ЗАПЛАЩАНЕ ако не е кратко!!, до Агенция Фокус и ТВ Европа.

До: Народно събрание на Р България

Президента на Р България

Министерски съвет на Р България

Министерство на образованието и науката

Министерство на финансите

Копие до: Европейска мрежа на училищата – ЕС

ПОЗИЦИЯ

на

сто процента стачкуващия педагогически колектив на

138 СОУ „Проф. Васил Златарски” – София

Уважаеми господа, отговорни за управлението на страната,

Ние, учителите от 138 СОУ „Проф. Васил Златарски” – София, заявяваме своята гражданска и професионална позиция, която стана причина да направим тежкия краен избор на ефективни стачни действия в началото на учебната 2007/8 година:

Настояваме да видим на практика, че образованието в България е приоритетна държавна политика, което за нас означава – най-малко 5 процента от БВП да бъде отделен за просветата, както и принципно ново отношение на държавните институции към българското училище и хората, работещи в него.

Изключително сме възмутени от обидните изявления на премиера Сергей Станишев и министър Даниел Вълчев, противопоставящи най-ощетените от прехода гилдии и слоеве в българското общество – учители, медицински работници, пенсионери. Непристойна позиция!

С днешните си действия за достойни условия на труд искаме утре вратите на българското училище да са отворени за млади и способни хора, които да възпитават българските деца.

Българският учител, както всеки учител по света, не очаква да забогатее от професията си. Работата на учителя не е бизнес, а призвание. Това, което днес показваме на нашите – ваши деца, като се лишаваме от скромните си надници – е европейски модел за поведение на българския гражданин.