Кандидатка за евродепутат говори гърбом с учители - Бургас

Трагичната гротеска в училище Йовков продължава с пълна сила.
По молба на колегите там публикувам развитието на историята в общност Образование: -

Усилията за запазване на училището ни продължават.

По инициатива на Училищното настоятелство и родители на 17.02.2007 г. се проведе митинг-протест в двора на СОУ „Йордан Йовков”. Над 400 родители, жители на квартала, ученици изразиха своя категоричен протест срещу безумното намерение на Община Бургас. Много от жителите на к-с „Изгрев” изразиха възмущението си срещу посегателството над сградата, в чието строителство и завършване са участвали. Много изказвания и лозунги изразяваха общественото мнение и гласяха: „Закриват ли се училища в Европейския Съюз?”; „Кой посочи нас?!”; „Къде ще учат нашите деца?”. Последният лозунг беше поставен над детските колички от майки на най-малките жители на комплекса.

Проявата беше отразена от всички местни медии.

Искрено се надявахме, че кандидатката за евродепутат Маруся Любчева, с която бяхме уговорили среща на 19.02, ще ни изслуша и ще проведем нормален диалог. Каква беше изненадата ни, че госпожа Любчева реши да проведе разговора с Директора на училището и представители на Училищното настоятелство, препускайки по централната улица на Бургас, бързайки да се покаже на поредната проява – поднасяне на цветя пред паметника на Левски. Унизени, тичайки след нея, се опитвахме да изложим на гърба й своята позиция, защото тя смята, че така можело да се разговаря.

Тъй като наближават избори, общинските съветници и администрацията в лицето на заместник кмета Атанас Бошев и Сиркарова, прехвърлиха натиска върху РИО-Бургас. Началничката Таня Борисова вече беше изказала позицията на РИО – не е тяхна работа въпросът за собствеността. Изведнъж на 19 и 20.02 позицията й коренно се промени. Тя извика в РИО Ръководството на училището, да се извиват ръце и да се внуши, че въпросът е предрешен, независимо от мнението на родители, учители, обществеността. Това личи от категоричното: „Това ще стане, каквото и да правите!”, изречено първо от господин Бошев, а сега и от госпожа Борисова. Според старши експерт Ламбова „някакви си заместнички”, както нарече помощник директорите, трябва да са благодарни за „ЧЕСТТА”, че могат да разговарят с началничката на РИО - Бургас. Обидното и пренебрежително отношение не спира до тук. Използва се пълният арсенал – от заплахи за наказания, наказателна проверка на училището до отнемане на професионалните ни паралелки още на следващия ден, с един подпис на госпожа Борисова и прехвърлянето им в други Професионални гимназии.

Тук е времето да споменем, че кандидат евродепутат госпожа Маруся Любчева и Началник на РИО-Бургас госпожа Таня Борисова бяха силно възмутени и притеснени от скромната интернет страница на протеста http://jovkov2007.hit.bg/
!!! Тяхната молба (ЗАПОВЕД) беше да я свалим от виртуалното пространство.

Питаме се, може ли апетитите към добре поддържаната от родители и учители сграда да станат причина за унищожаване на цяло училище? Може ли заради самочувствието на местни феодали да се прехвърлят и подмятат десетки деца, да се гаврят с достойнството и съдбата на учителите?

Създалата се ситуация поражда напрежение и се отразява изключително негативно върху децата, особено върху тези със специфични образователни потребности, които досега се учеха спокойно и успешно се интегрират. В тази връзка уведомихме Агенцията за защита правата на детето – гр. София.

Училищното настоятелство и родителите поканиха персонално всички общински съветници в СОУ „Йордан Йовков”, за да се проведе диалог, да изслушат позицията ни, ние да чуем тях. Училищното настоятелство подготви CD, за да видят какво ще разрушат. За съжаление се отзоваха само двама съветници – д-р Душепеев и г-н Бочко Бочев. За това и диалог не можа да се получи. Развълнувани, родителите отново споделиха своите притеснения.

Колебливата позиция на СБУ – Бургас в лицето на Костадин Янков, предизвика срещата с Председателя на КНСБ – д-р Желязко Христов. Това беше логично, защото секцията на учителите от СОУ „Йордан Йовков” от КНСБ е най-голяма в гр. Бургас.

Категорично заявяваме, че учителският колектив и Училищното Ръководство не са против колегите и учениците на ССУ „Юрий Гагарин”. Ние призоваваме Община Бургас да осигури самостоятелна сграда на 35-годишното Спортно училище, каквато те заслужават.

Господа Общински съветници, решавайте проблемите, а не създавайте нови!!!

Подписката срещу разделянето на сградата на СОУ „Йордан Йовков” вече достигна 3600 подписа и продължава!!!

За протестиращите - Димитър Златев, учител по философия
(Заглавието и акцентите са мои - Анна Ананиева)