Елитните училища?

Що е то елитно училище днес в бг?
Кое го прави желано?
Как се определя колко е популярно?

На пръв поглед - сложен отговор, но май не чак толкова. Нормално човек просто поглежда колко ученици има в едно училище, как се е движил броят им през последните 5 години, с каква база разполага - и горе-долу е наясно. Това му се казва естествен подбор навсякъде по света.

Днес, когато ще се разпределят специални "стълбове" от средства към онези училища, които са се постарали да изградят по-добри условия - започва епична битка между училищата за обществано внимание и официализирано признание.

Едно такова, естествено, е обявяването на определени училища за най-желани от страна на МОН. Така и трябва да бъде. Кой друг, ако не то трябва да знае кои училища са най-желани? И да ориентира несведущите граждани.

Остава обаче въпросът КАКВИ СА КРИТЕРИИТЕ за подобна класация?

Г-жа Милка Коджабашиева, експерт в МОН на пресконференция на 18 април е обявила списък на "най-желаните" в столицата училища и ги е предоставила на журналистите, които пък охотно ги публикуват в централния печат без никакви въпроси или проверка -
http://standartnews.com/bg/article.php?d=2007-04-28&article=186202
От 19 април, деня на статията, съм изпратила по поръка на ръководството на моето 138 СОУ протестно писмо
 до главната редакторка на в-к Стандарт Славка Бозукова. Седем пъти се пробвах да вляза във връзка с кабинета й или с авторката на статията - всуе!

Пускам писмото тук на вашата присъда и предлагам да обменим малко мнения по темата ОЦЕНКАТА на УЧИЛИЩАТА. Това ще определя в бъдеще престижа и заплащането ни. Никак не ми се иска и тук още в началото да се започва с поръчкови статии и измислени имиджи. Поне не при нас! И поне не днес-във времето на информационното общество!

.......................................

Уважаема госпожо Главен редактор,

Това писмо е реакция на недоумение и тревога на ръководството, учителите и учениците на 138 СОУ от публикувана във Вашия вестник статия с класация на „най-желаните столични училища”.

Става дума за публикацията Пращат на изпит бащи на първолаци в броя от 19 Април. 07 г. от Теодора Йолчева

Там е изнесен списък на 18 „най-желани училища в София”, в които фигурират училища с много по-скромен брой паралелки и ученици от нашето училище, но именно то отсъства.

По-конкретно – цитираното 1-во училище има 4 паралелки с прием след 7 клас, докато при нас има 4 след 7 клас и 2 чуждоезикови след завършено основно образование за новата учебна година; в 23-то СОУ имат 30-40 молби до този момент за 1 клас – при нас са над 100. Има и още примери, ако е нужно ще изпратим детайлна справка. Общият брой на нашите деца е 1556 ученика от 1 до 12 клас. Проблемът ни от няколко години е в липсата на достатъчно класни стаи, в които да поберем желаещите да учат при нас деца.

Ако пък материалната база е бил критерият за оценка, въз основа на която е написана въпросната статия във Вашия уважаван вестник, само за информация е било добре да се види първо в колко от цитираните училища може да се намери следното оборудване, налично към момента в 138 СОУ:

- 4 компютърни кабинета с постоянна и добра интернет връзка; единият е с плоски монитори;

- 3 броя мултимедийни проектора – в постоянно движение по класните стаи;

- 2 преносими компютъра и мулти функционално устройство;

- За всеки етаж на училището – по една количка с ДВД плейър, видео плейър и телевизор (JVC);

- Електронна дъска;

- Дигитална камера и факс апарат

- Пълно оборудване на администрацията с офис техника – компютри, 3 принтера, 2 скенера, 2 компютъра в учителската стая и постоянна бърза интернет връзка, осъществявана от 2 сървъра;

- Напълно ремонтирани: стаи за учениците от начален етап в жълти, сини и зелени чинове, нови кабинети по химия, физика и биология с дизайнерски работни места и плотове; бели дъски във всички учебни стаи; нова дограма и щори във всички учебни стаи на ІІ, ІІІ и ІV етаж; врати с горни прозорчета за всички учебни стаи;

- В момента се оборудват 2 фонетични кабинета с възможности за запис на всяко работно място;

Постоянно присъстват в учебните програми по 2 Европейски училищни проекта, а наши ученици пътуват до европейски държави като представят България по блестящ начин от 1999 година до днес. Над 30 авторски продукта - книги, филми, ПП презентации, листовки и дипляни са създадени от учениците и учителите ни по проектите за тези 7-8 години.

Всичко това, както и духът на постоянно новаторство от учители и ръководители – ни е създал име на демократично училище от нов тип, желано и предпочитано не само в района, но и в цяла София – имаме ученици от всички краища на града.

Цялата тази структура е създадено с всеотдайността и възрожденския труд на повече от 100 души учители и ръководители. Затова и подобни „класации” дълбоко нараняват!

Моля Ви да ни отговорите въз основа на какви критерии е проведена тя и ако се окажат горните, да публикувате на същото място във Вашия вестник и информация за 138 СОУ.

Във време, когато идва момента да се измери наистина кое училище какво е правило реално за децата си, всяка подобна публикация в централния печат играе ролята на реклама и повдига или съсипва имиджа на училищата.


Искаме това да се прави коректно! Инак остават съмнения за непочтеност.

С искрена убеденост във Вашето разбиране –

Анна Ананиева,
PR на 138 СОУ „Проф. Васил Златарски” - София

(Ей така държи моята шефка да се подписвам - явно, училищата вече ще вървим към фирмена конкуренция... :-) )

Това е. Не съм добавила и още неща като броя на класиралите се наши ученици на регионални и национални олимпиади и спортни състезания, както и на децата, получили международни сертификати по езици.

Не казвам, че сме идеалните. Съвсем не.

Но въпросът е в това как в МОН се правят тези списъци на най-желани училища! Какъв е критерият?!