Набуко, Южен поток и другите глупости. Изобщо... какво искате?

Трябва да ви кажа, че вече леко се вбесявам на тая тема. Преди малко като видях "независимото" ВВС за 100ен път да ни обявява за някакъв руски агент в Европейския съюз и ми прикипя.

Надуха ми главата с тоя "Южен поток"! Навсякъде пишман демократи и защитници на националната независимост пищят, че сме го лапнали на Путин. Еми лапнахме го(проекта за тръбопровод)! Ама беше доброволно и съвсем не бяхме първите - майка Европа отдавна има опит в тая сфера. Ако ЕС не го искаше "Южния поток", него просто нямаше да го има. ЕС се съгласи да бъде зависим от руския газ и малката българска бедна сестричка просто изкозирува и дигна фустата. Изобщо... какво искате!?

Извадка от чл. 20 на Директива 2003/55/ЕС по отношение на възможността за отказ на достъп до газопреносната мрежа на дадена страна-членка:

"Следното може да бъде взето под внимание:

а) необходимостта да се откаже достъп когато има несъвместимост на техническите спецификации, която не може да бъде преодоляна по разумен начин"

С две думи, ако братята европейци решат, че не искат да си вържат тръбичките с тръбичките на "Газпром", могат да не го направят. Причини в разтегливите разпоредби на тая директива - колкото искаш, ще извадя още, ако искате. Ако братска Италия, която е крайната дестинация на Южния поток, беше рекла: "Тцъ, не щем ги руските тръби, щото са криви", "Газпром", Медведев и Путин щяха ведно и групово да отидат по дяволите с имперските си претенции.

Но - не, братята европейци решиха, че руският газ ги кефи достатъчно много, за да целунат отново на батюшка Путин императорския... пръстен. Е, кво ревете тогава?

И още нещо - нали има конкурентен проект на "Южен поток" - "Набуко"(но не от Верди, а от OMV)? Какво по-добро ни предложиха от ЕС за тоя газопровод? Изобщо, какво ни предложиха от ЕС? Или само излизахме със съвместни декларации? Наистина, какво искате?

С "Набуко" голямата радост била, че той не идвал от "диктаторската страна" Русия. Така е - той идва от Иран и Азербайджан. Две страни с работеща демокрация и пълна липса на руско влияние.