МНЕНИЯ НА ИЗВЕСТНИ ЛИЧНОСТИ ЗА ЕВРЕИТЕ

       МНЕНИЯ НАИЗВЕСТНИ           ЛИЧНОСТИ ЗАЕВРЕИТЕ                                                            

Марк Тулий Цицерон(106-43 г. пр. н. е.) –римски политически деятел, оратор иписател:-”Евреите принадлежат към тъмната и отблъскваща сила.Кой може да знаеколко многочислена е тая клика,как те се държат заедно и каква мощ могат дапроявяват благодарение на своята сплотеност.” 


Страбон(64/63пр.н. е. 23/24 н.е.)- древногръцки философ,географ,историк,пътешественик:-”Едва ли на цялата земя може да сенамери такова място,където да не управляват евреи ... Еврейското племе есъумяло да проникне вече във всички държави и не е лесно да се открие таковамясто във Вселената,което това племе да не  е заело и подчинило на своята власт”. 


 Диодор Сикуд (30 пр. н. е.-20 н. е.)-древногръцкиисторик и писател,”Всеобща история”-„Приятелите на Антиох Епифан,сирийския царна държавата на Селевкидите (управлявал 175-163 пр. н. е.),го съветвали напълнода изтреби евреите,”тъй като измежду всички народи те се явяватединствените,които не искат сближение с никакви други народи и гледат на всичкикато на свои врагове”.След изгонването им от Египет,те се установили в областтана Иерусалим и образувайки еврейския народ,предавали в своята среда понаследство ненавист към хората”.


Луций АнийСенека (6/3 пр. н. е.-65 н. е.) -„Този народ-евреите-е чума.Обичаите на тозипрестъпен народ толкова са се укрепили,че широко се разпространяват из всичкистрани: той е съумял да придобие такова влияние,че победените диктуват своитезакони на победителите.”


Публий Корнелий Тацит(ок.56-ок.117 н. е.)-римски историк и политик- „Докато асирийци,мидийци иперси владееха Изтока,евреите бяха най-презираната част от технитеподчинени.След като властта премина в ръцете на македонците,цар Антиох направилопит да унищожи техните суеверия и да въведе сред тях гръцките обичаи,за да превъзпитатози отвратителен народ.Евреите считат за осквернително и презират всичко,коетое свято за нас и правят това,което предизвиква у нас отвращение.”



Марий Юстиниан(100-165 г.)-римски философ-„Евреитевинаги са били зад гърба на преследвачите на християнството.Те пътешестват изстраната,навсякъде ненавиждайки и подкопавайки християнската вяра.” 



 Мирза Хасан Хан (1649-?),мюсюлмански учен -"Необяснимо е за мен,че до този момент никой не е прогонил тези скотове,чийто дъх е подобен на смърт.Не унищожава ли всеки дивите зверове,които изяждат хора,даже те самите да имат човешки облик? Представляват ли евреите нещо друго освен човекоядци".



Гунтрам (529-593г.),крал на Бургундия (561-593 г.)-„Нещастен е този народ-юдейския,понеже ескверен и вероломен и в неговата душа има всякаква зла хитрост.Да бъде проклеттози дяволски и вероломен еврейски  народ,койтоживее само от измами.Днес те ме прославят,за да им построя синагога, разрушенаот християните.Това,разбира се,аз няма да направя,защото Господ ми забранява.”  из „Хроники” на Григорий от Тур 



Абд-Ал-Квадир Ал-Джилани(1077-1166 г.),мюсюлманскиучен,един от най-големите суфитски проповедници-„Юдеите,които живеят разпръснатипо целия свят,но все пак държейки се един за друг,са хитри,пълни с ненавист към хората и опасни същества,към които трябва да се отнасят като към към отровна змия.Ако им позволите дори и за миг да вдигнат глава,те непременно ще ухапят,а ухапването им е безусловно смъртоносно.”



 Петър Достопочтени от Монбуас, (1094-1156г.),по-известен като Петър от Клюни,учен и писател- „Аз съветвам да не сеунищожават евреите,а да се наказват в съответствие с техните пороци.И всепак,би ли било справедливо да им се отнеме това,което са си присвоили по пътяна измамите?Това,което те притежават,е откраднато от тях чрез гнусни способи,итъй като до този момент остават ненаказани за своята наглост,то откраднатото оттях имущество трябва да им бъде обратно отнето.Това,което казвам,е известно навсички.Защото не с честно земеделие,не със законна воинска служба,не по пътя накаквато и да е полезна работа те пълнят своите хамбари с жито,своите изби свино,своите кесии с пари,своите съндъци със злато и сребро,а по пътя наизмамата и тайното изкупуване на крадени вещи от крадците,при което придобиватценни предмети за грошове.”   



 Свети Тома Аквински (1225-1274 г.),средновековенфилософ-„На евреите не трябва да им се позволява да притежават това,което са придобилипо пътя на лихварството от други.Би било най-добре,ако те работеха,за дазаработват честно за своя труд,защото от нищо неправене те стават ощепо-користолюбиви.”              



 Манави Ал Маулид (1376-?),мюсюлманскиучен-„Да се очаква честност и правда от юдеите е същото,като да се предполаганевинност у стара проститутка.”



Абат Тритхайм отВюрцбург (1426-1516 г.)                                  „Ясно е,чеотвращението от еврейското лихварство се развива отгоре и от долу.Аз одобрявамзаконовото ограждане на хората от експлоатацията на еврейското лихварство иизмамата. Възможно ли е,чуждестранни пришълци да ни управляват  не благодарение на своето мъжество иливъзвишени добродетели,но само посредством своите жалки пари?Смее ли този народбезнаказано да затлъстява за сметка на потта на селяните и занаятчиите?”                                                                                                       Следвапродължение!