Нещо за идеята

Не съм се отказал от щурата идея за жестомимичния език.Предлагам ви моето виждане в случая за буква Д. Много думи не са включени, защото са или рядко употребяеми или не се сещам как да ги изразя. Приемам предложения за корекция на изразяването или преложения за нови думи.


ЖЕСТОМИМИЧЕН РЕЧНИК


Д

ДА  
За българи и ……клатене на глава вертикално, нагоре, надолу.За всички останали народи хоризонтално, наляво, надясно.

Давам
Ръцете свити в лактите и прилепнати с длани към гърдите. Изпъваме ръцете напред с длани обърнати на горе.

Две, двоен, двойка
С една от ръцете показваме два пръста.

Двубой
Като боксирам се, свити в лакета ръце,леко отдалечени от тялото,пръстите свити в юмрук. След това показваме с показалец себе си и насрещния или някой друг.

Дебел, дебелея
Ръцете с разперени пръсти, прилепнали към талията с прекъсване отдалечаваме от тялото.

Девет, деветнайсет, деветдесет…
Показваме девет пръста или рисуваме с показалец числото девет с извито тяло,така че да се вижда правилно, а не обратно. По същият начин се изразяват всички числа по големи от 10.

Десет
Като всички числа.

Дете
За момиче, показваме гърди с двете си ръце, след това с едната ръка, с длан обърната надолу показваме на каква височина е определящо приблизително годините му. За момче е същото, но след показване на гърдите с показалец, чрез размахване отричаме гърдите.

Джоб
С показелец посочваме наличен джоб или мястото му, където се намира, с последващо пъхане ръката в джоба или имитираме пъхането. 

Диригент
Движим ръцете си имитирайки движенията при дирижиране.

Дишам
Поемаме въздух и издишаме, повтаряме го няколко пъти.

Длан
Обръщаме дланта си нагоре и с показлеца на дугата ръка я посочваме.

Днес--?

Довечерa                                                                     Описва се дъга с десния показалец от ляво на дясно и потвърждяваме края на дъгата.

Доволен
Навеждаме глава и дясната ръка, слагаме на сърцето.

Договор
С ръка имитираме писане, а след това здрависваме двете си ръце.

Драсвам
С нокът драскаме по ръката и посочваме драскотината.

Дреха
Посочваме с ръка, някой от дрехите си, риза, сако, панталон….

Другар, приятел
Показалците се допират и потриват

Дупка
Събираме върховете на палеца и показалеца, като ОК , но обърнато към земята и с показалеца на другата ръка очертаваме кръгът образуван от пръстите.

Духам
Поемаме въздух и го издухваме, повтаряме го няколко пъти.

Душ
Извиваме ръката от китката,разперваме пръстите, но извити надолу и я поставяме над главата си, а с другата ръка разтриваме косата си имитирайки миене на косата. Няколко пъти посочваме извитата ръка,подчертаме че става въпрос за нея т.е. което тя имитира.

Душа
Хващаме с ръка гърлото си и свивайки очите и устата си имитиращи задушаване.

Дъвка
Дъвчим, с показалец и палец, вземаме нещо от езика си, посочваме,че става въпрос за него, лапаме го и продължаваме да дъвчим

Дъвча
С уста имитираме дъвчене.

Дъжд
Поглеждаме небето и с двете ръце вдигнати нагоре и извити китките с разперенни надолу пръсти, с потръсване имитираме валене на дъжд.

Дърво
Посочваме дърво, ако няма наблизо, правим кръг с палците и показалците. Кръгът насочен към земята, от коленете го издигаме над главата, след което разперваме ръцете имитирайки клоните, пак ги събираме и разперваме,като фонтан,т.е. клоните на дървото. Накрая с длани описваме короната на дървото

Дънер
Описваме дърво и близо до земята, с ръка имитираме отсичане на дървото и посочваме долната част на дървото, като с това подчертаваме, че става дума за нея.

Дъх, дъхвам, дъхна
Дъхвам , ако искаме да кажем дахна или дъхвам, след дъхането посочваме себе си.

Дявол
Китките със свити пръсти и показалци насочени нагоре допрени на главата над ушите. Посочваме място на опашката и с показалец рисуваме питанка.

Дядо
Прегърбваме се, подпирайки се на ужким на бастун, разкрачено бавно пристъпваме, с другата ръка на кръста.

Дясно
Посочваме дясната ръка свита, след което я опъваме в посоката, която искаме и ако искаме да завием на дясно извиваме китката и очертаваме четвърт кръг по часовниковата стрелка