"Рецепта" за близнаци

Четейки постинга на Момо за Близнаците, се сетих за една моя любима колежка, която на времето ми каза изпитана рецепта за "правене" на двуяйчни близнаци. Не съм чел досега представителни изследвания по темата, но като един бъдещ учен разнищих въпроса и стигам до заключението, че не точно на ген се дължи отделянето на повече от една яйцеклетка при овулация. Но все пак не съм ни медик, ни биолог, така че може да ме оборите спокойно ;) Факт е обаче, наличието на няколко жени (според разказите на колежката ми), които са родили близнаци, без в рода им да е имало такива.

Рецептата
При редовно неколкомесечно използване на контрацептиви, предписани от генеколог, и последващото им спиране след това, вероятността за отделяне на две или дори три яйцеклетки е много голяма. Забременяване в такъв момент, много често дава двойна (или тройна) радост в семейството :)

Мое обяснение
Както знаем (или не знаем), съвременните "редовни" контрацептиви използват женския хормон Естроген, а не мъжки хормони, както е било на времето. Механизмът на зреенето на яйцеклетката е двухормонен. Изразява се в отделянето на малко количество естроген, който води до отделяне на друг хормон, от щитовидната жлеза, който от своя страна предизвиква овулацията. Същият този хормон предизвиква и отделянето на по-големи количества Естроген, което пък от своя страна води до спиране на отделянето на хормона от щитовидната жлеза. Та съвременната контрацепция се обосновава точно на "шунтирането" на първия етап, т.е. въвеждане в организма на по-голямо количество Естроген, което пречи на отделянето на втория хормон и така яйцеклетката не може да узрее (или да узрее където трябва, не съм сигурен) [Източник: Едно предаване по Дойче Веле, което гледах отдавна].

Та обяснението (предположението) ми е, че след спиране на противозачатъчните, подтискания хормон може да започне да се произвежда в по-големи количества (или нещо подобно), което би могло да предизвика отделянето на повече от една яйцеклетки.

Това може да обясни и статистиката в Европа. Като съвременни хора, европейците знаят ползата от съвременната контрацепция и често тя е предпочитан метод за предпазване от нежелана бременност.

Пак искам да отбележа, че разсъжденията са си лично мои, основани единствено на емпирични резултати, научно предаване и проста логика. Биологията и медицината не са ми дори и хоби, та ако нещо съм сбъркал и някой може да ме коригира, ще се радвам да го направи.

Успех с близнаците :))