Урок по математика- ІІІ-ти клас

 

Колеги, предлагам ви урок, който реализирах точно преди година. Идеята за него ми дойде след съчинение на тема "Най-хубавото място, което искам да посетя". Децата желаеха да видят Айфеловата кула в Париж, да посетят остров Кипър, да попаднат на самотен красив остров с приятели (и мама непременно да е там), но болшинството мечтаеха да посетят Египет и да разгледат пирамидите. Реших, макар и виртуално, да осъществя мечтата на повечето ученици. На помощ ми дойде и идеята на Евгения Клишина от руския сайт за детски презентации. Адаптирах, доразвих съдържанието и се получи едно хубаво пътешествие през пустинята. За да открием мястото, където отиваме, трябваше да се разби стена от огромни каменни блокове- така използвах тъй наречения от някои от вас пъзел, който видяхме и в презентация на колежка от Момчилград. По пътя децата преодоляваха различни препятствия, като решаваха задачи и се забавляваха. Откриха името на камилата-водач, печелиха камили за кервана си, храниха ги по пътя, почиваха в оазис, попаднаха в пустинна буря и пак решаваха задача, докато премине. Пристигнаха  до пирамидата потъмно, откриха входа и намериха в саркофага на фараона съкровището, което заслужиха.

За домашна работа децата получиха в е-пощата си задача, в която трябваше да намерят колко кораба са били необходими, за да се достави определено количество дъски, които са били необходими на принцеса Хатшепсут за построяването на портите на двореца й, като се знае колко броя дъски може да превози един кораб. Съставяте си условието с произволни числа, но така, че един от корабите да не е пълен (деление с остатък). Децата трябва да се досетят, че макар и ненатоварен напълно, този кораб е необходим за доставянето.

Едва днес намерих време да запиша презентацията отново и да вградя двата музикални файла, затова публикувам сега. На тези две места се движи автоматично.

Ако урокът ви хареса, ползвайте го. Може да се приложи и при теми за събиране и изваждане в ІІІ и ІV клас.