Приемственост между ДГ и първи клас



Колеги, споделям с вас проблема с който се сблъсках тази година с моите първолаци.

 В класа ми има 6, 7 и 8 годишни деца и половината от тях не са посещавали детска градина, а и са деца билингви, нямаме полуинтернатна група т.е  разчитам изцяло на себе си за да ги ограмотя. Благородно завиждам на колегите, които могат да разчитат на родителите и на ресурсните учители.

Преминавам към проблема. Прави ми впечатление, че децата които са посещавали детска градина срещат по сериозни затруднения при писане на ръкописни букви под диктовка, защото ги грешат с печатни, така както са ги учили в детската градина, а децата които за първи път се запознават с дадена буква разпознават печатната и  изписват правилно  ръкописната букви под диктовка.

Разговарях с колежките от детската градина и те ми обясниха, че тяхната системата изисква изписване само на печатни букви. Не откривам приемственост. Един учебен час не е достатъчен за научаване на ръкописния белег на буква при условие, че на тях вече им е втълпено че буквата А се чете и пише по един и същ начин. Моля ви , споделете как процедирате вие!