Първи мисли за щастието

 Какъв е проблемът? Аз мисля, че е в щастието. И по точно в липсата на щастие. А това дали е щастлив или не до голяма степен зависи от самия човек.

Да кажеш, че управниците са виновни за твоето нещастие е странно и смешно. В живота на всеки от нас има неща, които могат да го направят щастлив! При това доста малко от тях са свързани с пари и материално положение. А това е повечето, от което се оплакват българите.” Бедни сме.” „Заплатите не скочиха 100 пъти.” ... Нима приятелката ви ще ви обича повече, ако я водите по често на кино и я возите с нова кола? Нима родителите ви ще ви обичат повече, ако им купите къща в най-скъпия квартал? Не мисля. Огледайте се! Около вас има толкова много потенциални източници на щастие. Например близките, истинските ви приятели, старото колело в мазето. В крайна сметка мирогледа си го определяте и изграждате вие. Ако сте станали черногледи и нещастни това е по ваша вина преди всичко. Предали сте се на лошото настроение, стреса и т.н. Забравили сте, че има хора, които ви обичат (и които вие сте обичали някога), че сте имали истински приятели (с които сте правили какво ли не)... Забравили сте какво е да си щастлив. Ами спомнете си! Тези хора не са изчезнали. Те са там около вас. Възможно е и те да са забравили и да са нещастни. Ами помогнете им да си спомнят и така ще помогнете и на себе си. Заедно отново може да сте щастливи. Някой ще прочете това и ще каже „ Наивно. Моите проблеми са много и все големи. Не става така лесно.” Аз ще кажа: Става. Пробвайте. Опитайте да мислите за разрешението на проблема, а не за него самия. Нерешими проблеми няма. А и винаги може да поискате помощ. Почти е сигурно, че някой ще откликне (спомнихте ли си хората от по-горе). Така че, ако решите да сте щастливи. Давайте. Няма да съжалявате. Според мен България ще се оправи, когато се оправят хората в нея.

Мислех си за изборите. Мислех си и затова дали един човек (цар, министър-председател, президент, ...) или група хора (парламент) могат да „оправят” положението на един народ. Могат ли да разрешат изведнъж всички проблеми на народа?

Според мен не могат.