ТОЛЕРАНТНОСТ – що за птица е това?

Не знам защо, но ми хрумна да си поговорим за толерантността. Знам, че всеки има свое собствено тълкуване на значението, но все трябва да има някакви общи щрихи.

 

Ще се радвам да чуя и вашето мнение и ще ви почерпя с торта :)

 

 

Какво казва Уикипедия: Толерантността (също търпимостта) е термин в социалните, културни и прочее контексти да опише поведения, маниери, подходи и отношения на подкрепа, разбиране и недискриминация към малцинствени или слабо представени групи, или групи, които по някакъв начин са в неравностойно положение.

 

Произлиза от английското tolerance, което има следните значения: толериране; поносимост; допустимост. От своя страна, tolerance произлиза от латинското toleroпонасям, издържам, претърпявам.

 

Вече говорихме много за търпимостта към циганите, турците, бурките и прочее, но аз смятам, че толерантността не касае само „малцинствени или слабо представени групи” – касае всички. Ще обясня защо. Да вземем за пример БГЛОГ – аз съм нова, но вече се ориентирам горе-долу в обстановката. Различавам най-различни типажи, с малко или коренно различни убеждения, с малко или коренно различна ценностна система и такива, които никак не ги идентифицирам, защото са само мълчаливо присъствие. Като изключим всички крайности, които в момента ви минават през главите, може ли някой да каже кой от тези типажи е достойният, кое поведение е вярното и чия ценностна система – стойностната? Не. Защото всеки от нас има своите стойности и ценноти, всеки от нас е достоен да бъде тук, всеки от нас е уникален с нещо. Разликите са в пътя, по който вървим и в начина, по който го вървим. Всички сме много различни (и пак напомням, че изключваме вскички психически отклонения и крайности, които принципно са далеч от човешката стойност) и затова сме добри опоненти :), но дори да не приемаме мнението на някого, то трябва да ценим неговата гледна точка и неговата индивидуалност, т.е. да бъдем толерантни един към друг.

 

От всички значения по-горе, най-много ми допадна „разбиране”. Толерантен = разбиращ, т.е. да можеш да влезеш в обувките на другия и да разбереш как се чувства по принцип и как се чувства в определени ситуации. Да разбереш, че всеки има право на свое собствено мнение, свой собствен живот, свои собствени решения и носи своята собствена отговорност за тях. Да разбереш, не си единствен на света, нито си най-важният на света, нито дори си по-важен от някой друг, е умението да бъдеш толерантен. Ако себедоказването стане самоцел на всяка цена, значи си оставил егото си да те контролира, а всеки контрол не води до нищо хубаво. Ако не можеш да приемеш различията, то спасението е да се научиш да ги прощаваш, за да не оставиш изречени и неизречени упреци да те изядат отвътре – змията си е в твоята пазва... „Нищо не обърква повече живота; нищо не провокира толкова болестта, колкото омразата, угризенията и взаимните обвинения. Тези три реакции към живота се градят на гнева, вината и враждебността. Задържани в ума и сърцето, те блокират личностния потенциал, пресушават живота и го лишават от радост и мир.” Грег Андерсън