Проект "Приказка за Добротата" - УРОК по ДОБРОТВОРЧЕСТВО"

Драги колеги, предлагам на вниманието ви

ПРОЕКТ: „ПРИКАЗКА ЗА ДОБРОТАТА” - УРОК ПО ДОБРОТВОРЧЕСТВО”

 

Проектът "Приказка за Добротата" - УРОК по ДОБРОТВОРЧЕСТВО" на Фондация „Сълзица за Вас” – гр. София, цели да допринесе за нравственото възпитание на най-малките в дух на толерантност към различните, милосърдие, взаимопомощ и добротворчество. Насочен е срещу ширещата се в детските градини и училища агресия и бездушие сред децата и има амбицията да способства за преодоляване на дефицита в общуването между родители, учители и деца, като постави на нови основи нравственото възпитание на младите българи.

Книгата „Приказка за Добротата” е уникално художествено произведение: дело на 7-годишната художничка Сълзица Борисова – Патрон на Фондацията и поетесата Тоня Борисова – родственици на летописеца Захари Стоянов. Книгата е одобрявана като учебно помагало и с успех е използвана в учебния процес. Създадена, за да помага на изпаднали в беда деца, тя с всичките си пет издания служи на тази кауза. Закупувайки книжката, всеки участва в един мащабен Урок по милосърдна Доброта и Благотворителност!

Начало на Проекта – 1 ноември 2009г. – Ден на Народните Будители.

 Участващите в Проекта преподаватели от начални училища и детски градини ще имат възможност, работейки с картинната книга „Приказка за Добротата” да представят своите педагогически подходи и похвати на работа с книжката в специално заснет, за всяко учебно заведение, 20-минутен презентационен филм. Видео презентация се прави само за учебно заведение, в което има повече от 50 участници в Проекта.

Финансирането на видео презентацията се осигурява чрез откупки на копия от нея за всеки участник в проекта. Откупките могат да се финансират от делигираните бюджети, чрез спонсори, включително и с подкрепата на общините. С  финансовата подкрепа от Общините се осигуряват двудневни командировъчни за снимачния екип, състоящ се от двама души.

Във всяка включила се община ще се проведе педагогически семинар по темата, на който участниците ще могат да се представят чрез видео презентация и разработени реферати, да споделят опит и поставят въпроси. По време на семинарите се заснема документален филм – телевизионен стандарт / 27 мин./

Домакинството на семинарите се поема от съответните общини, които получават по две копия от документалния филм. При осъществяване на семинарите, следва да се потърси организационна и методическа помощ от Регионалните  Испекторати по образование.

През месец април на учебната 2009-2010 година ще се състои национална педагогическа конференция с участие на експерти от ММОН, преподаватели по предучилищна и начална педагогика от висши учебни заведения, психолози и педиатри; културни дейци, общественици. На конференцията ще бъде представен обобщителен пълнометражен филм за резултатите от Проекта, както и най-добрите педагогически разработки.

Правата за заснемане на видео презентациите и обобщителния филм по Проекта принадлежат на Фондация „Сълзица за Вас” като автор, координатор и  изпълнител на Проекта.

 На Общините, сключили Договор за реклама с Фондацията, ще се предоставят по две копия от обобщителния филм. Участниците в Проекта, желаещи да закупят копия от филмите,  заплащат по 15лв. на DVD диск.

Като съпътстващи изяви ще бъдат организирани – изложба от най-добре творчески оцветени книжки, производни продукти, създадени от децата, вземайки повод от книгата, както и представяне на сценични  и аудиовизуални трактовки на и по „Приказка за Добротата”.

Фондацията си запазва правото да изненада приятно участващите организации, съобразно направените заявки за книжки и дискове от видео презентации,  документални филми за педагогическите семинари и обобщителния филм по Проекта, като предостави в подкрепа на даровити деца или за развиване на извънкласни форми по изкуствата до 20% от общата сума.

Условия за участие в проекта:

1.      Попълването на прикрепената към това писмо заявка е обвързана със закупуване на обявения от Вас брой книжки „Приказка за Добротата” и съответен брой копия от видео презентацията и документалния филм за семинара. Отказ за заплащане на сумата е еквивалент на отказ за участие в Проекта;

2.      Пощенските/транспортни/куриерски услуги в процеса на заявяване и доставяне на книжките и копията от филмите са за сметка на Организацията-поръчител;

3.      Събраната информация – имена, E-mail адреси, адреси и други данни за контакт няма да бъдат продавани или отдавани на лица или организации, неангажирани с Проекта. Всички лични и конфиденциални данни ще се обработват с подобаващо внимание и стриктен контрол.

Надяваме се да проявите интерес към темата и експедитивно да се включите в Проекта "Приказка за Добротата" - УРОК по ДОБРОТВОРЧЕСТВО”.

Заявки за закупуване на книжката се правят на следния ел. адрес: tonia_borisova@abv.bg и официалния Skype на Фондацията: salzica_za_vas, както и чрез специален формуляр за поръчка. Фондацията издава и фактури без ДДС.

За повече информация относно „Приказка за Добротата” и авторите:

http://apps.facebook.com/causes/339795/66205999?m=6d54c0aa

http://www.facebook.com/album.php?aid=26281&id=1061338372&l=0f3d096a23

http://www.facebook.com/album.php?aid=29220&id=1061338372&l=125f11e60c

http://bglog.net/preduchilishtnapedagogika/29128

http://bglog.net/nachobrazovanie/ 

 http://bglog.net/Obrazovanie/ 

сп. „Предучилищно възпитание” кн. №5 /2009г.

Успех, Колеги!