За Пепеляшка, Бездуховността и Добротата

Много благодаря Колеги, за съпричастието към темата за ужасяващата Лавина на Бездуховността, която виси над нас и всеки миг може да ни помете с леденото си безразличие.

А хубавите думи за моето стихотворение - "Пепеляшка" приемам с искрена радост, защото зная, колко много жени се откриват в неговата болка, но за жалост не са много ония, които получават в награда щастливия край на Приказката!

Но, ако се върна към темата за БЕЗДУХОВНОСТТА, бих искала да споделя една алюзия между Приказката и Живота ни. За мен, нашата КУЛТУРА, като прекрасната Пепеляшка е принудена от злата мащеха - ДЪРЖАВАТА да събира зрънце по зрънце пръснатите в пепелта на студеното огнище надежди и талант и да чака своя неизвестно къде запилял се Принц - Справедливост да възкреси с вяра слънчевия край на Житейската Приказка! Докато не се състои дългоочакваната сватба между Културата и Бизнеса; сватба по любов! - нещата няма да се оправят....Въпросът е, защо Женихът нехае за Невестата?

Що се отнася до картинната книга със стихове, чиито автори сме двете с дъщеря ми Сълзица "Приказка за Добротата" - малката  книжка с голямата Мисия да носи послание за милосърдие, разбиране на различния, толерантност и Доброта, ще отговоря, че тя бе одобрена още през 1999г.от МОН като помагало по родна реч и изобразително изкуство за предучилищна и начална степен на образование. Използвана е в учебния процес 7 години с много голям успех и чудесни резултати при нравственото и естетическо възпитание на децата.

За Добротата трябва да се разговаря в семейството и в училището, при всеки удобен случай в обществото; да се търсят и представят добрите примери на отношение към нещата от Живота!За Добротата няма ваканция!

Книгата е подходяща и за четвъртокласниците, които ще могат да прочетат с душата си стиховете и да ги осмислят! Да открият много подтеми в текста, да разсъждават и спорят, да вземат повод от него, за да напишат по темата своята Приказка.

Ще изкажа още веднаж своето неразбиране по повод реакциите на учители и родители, които виждайки, че картинките могат да се оцветяват от децата, възприемат книгата като поредната "оцветявка"! За едни от тях било много рано да я купят на детето си, а за други - вече късно!На децата от 5 - 10 годишна възраст, книжката има възможност да даде и познание и забавление; да ги учи на СЪПРИЧАСТНОСТ към чуждата болка и нещастие, да ги мотивира да бъдат ДОБРИ  и се опитват да правят ДОБРО!Нима уроците по Доброта не се учат цял живот!?

Книжката служи на Фондация "Сълзица за Вас" да набира средства, за да се прави добро на даровити деца и младежи в нужда и неравностойно положение. Затова единствено на скайпа или ел. пощата на Фондацията тя може да бъде поръчана и закупена. А те са: Skype  salzica_za_vas  или на

e-mail: tonia_borisova@abv.bg Цената й е 5 лв.

Твърде скромна цена за добродетел като Добротата! И ужасно висока според онези, за които грижата за детето се изчерпва само с усилието да му напълнят стомаха!

Ще се радвам да откликнат на моето предложение всички, за които духовната храна не е разточителство, а потребност на Душата!

 А лятото е времето, в което можем да се опитаме да общуваме по-често с децата си. Книжката ще помогне на много родители да надникнат в огромната вселена на детската душа, ако намерят време да приседнат до рожбата си - заедно да прочетат приказката и направят цветни, пъстри и истински чудните картини, нарисувани от 7 годишната Сълзица с желанието - ДА НАПРАВИ ДОБРО на непознати, страдащи деца!

Време е, крайно време - родители, учители, цялата общественост, с грижа и разбираща обич да започнем да рисуваме заедно с децата и заради тях - багра по багра, нашата голяма житейска Приказка за Добротата! Иначе...след няколко години, бедната ни Култура-ПЕПЕЛЯШКА няма да открие и шепа зърна - надежда в пепелното студено огнище на БЕЗДУХОВНОСТТА!

След тези тъжни мисли, все пак - да се усмихнем: иде лято и дай, Боже, да е весело и щастливо!