0 0 гласа

Закрива се Полския културен институт?!

 

Закриване на Полския институт в София?!

До

Министъра на външните работи на Република Полша

Г-н Радослав Шикорски

Министерство на външните работи

Ал. Шуха 23

00-580 Варшава

 

Уважаеми господин Министър,

 

Новината за закриването на Полския институт в София, който е най-старият полски институт в света и е единствения посланик на полската култура в България, беше приета от полската диаспора (Полония) с огромна изненада и огорчение. Даваме си сметка, че институции от този род имат за цел пропагандирането на Полша сред местните жители, но той служи и на нас, поляците, които живеем извън пределите на родината, на нашите деца и внуци, на семействата със смесени бракове.

 

Мнозина имат достъп до TVP Polonia, някои получават информация чрез интернет, но нищо не е всъстояние да замени живия контакт с автора, учения, актьора, с полската наука, изкуство и книга. Без Полския институт не бихме могли да видим и чуем полските творци. Не бихме имали възможността с гордост да представим техните постижения пред нашите деца, а често това ги мотивира да задълбочат изучаването на полски език, да разширят познанията си за Полша и да продължат полските традиции.
Библиотеката на Полския институт е истинско съкровище и без него животът ни в чужбина би бил немислим. Полската диаспора в София не притежава свое седалище и Полският институт ни предлага своето щедро гостоприемство за срещите и събиранията ни, винаги е готов да подпомогне работата на Културно-просветното дружество „Владислав Варненчик” в България. Той е частица от полската земя и не бихме могли да си представим тя да ни бъде отнета.

 

Трудно ще намерим друга страна, в която да има толкова хора, които обичат Полша,  уважават нейната култура, история, нейните граждани, сочени като пример за патриотизъм, храброст и вяра. Това е още една причина, поради която Ви молим да обмислите внимателно това решение и да не допускате закриването на Полския институт., Нека прибързани действия от страна на чиновници не ни лишават от нашата „малка родина” и не отблъскват нашите български приятели от Полша, особено днес, когато живеем в обединена Европа.

 

Предварително благодарим за положителното разрешаване на въпроса

 

С уважение,

 

Долуподписан/а:

Данута Янда-Михова