Рицари Тамплиери. Или Рицарите от храма.

Искам да кажа, че от малък съм заинтригуван от този орден. Не знам защо:) Ако ме питате - те са били рицари, като рицари:) Да ама не! Оказва се, че тези така наречени езичници от един малумен папа не са били такива. Ами истината е някаде там:).

Сега малко история:

Тъмните векове на средновековието или Medieval. След поредица от кръстоносни походи и борба за Светите земи там цари разруха.Султана на Селджуксиките турци Джалал ал-Дин Маликшах  забранява христяни да посещават Светите земи  Годианата е 1118 и от някаде си:) - от Франция идват 9 рицари начело с  Юг дьо Пайен, и след посещение при краля на Светите земи Годфроа дьо Буйон (завладял Йерусалимското кралство малко преди това) се договарят с него освен обикновенните монашеските обети, а те са:  за бедност, безбрачие и подчинение на устава на Августин, те прибавят четвърти обет: да гарантират със силата на оръжието сигурността на поклонниците. За първи път в историята на христянския свят се основава орден на монаси-войни който избират за своя база избират Храма на цар Соломон. след време те се отправят към Европа  с писмо от Крал Балдуин II Йерусалимски до Бернар дьо Клерво с молба за негова намеса пред папата да одобри тамплиерите като военен Орден  И там се случва чудото - папата им дава своята благословия. Следват битки със сарацините (ордена на арбският свят за защита на Светите земи) и те след дълги години битки, ги губят. Но те не губят дефакто нищо, а печелят - правят първата професионална армия с численост 15,500 души - за онези времена това е било нечувана сила! Второ - хората за да минат необезпокоявани през Светите земи им плащат! Също така богатите хора дават своите скъпоценности, за да ги пазят в тамплиерските замъци.  И те ги пазят - със описи на вещите и т.н. Между другото - Ордена е купил остров Кипър от Ричард I, крал на Англия за 100,000 византона -нечувана сума за онова време   Тоест, те стават първите банкери в Европа. Твърди се че те първи въвеждат чековото плащане. Краля на Франция през  1319 г. е в банкрут!  И иска да вземе парит от тамплиерите, но не на заем а завинаги. Той говори с папата да извика Жак дьо Моле, който в този миг е велик магистър на ордена във Франция, за да говори с него. Но дьо Муле се досеща за плана на краля и папата и отива на тази среща с бая злато и сребро. Но краля иска всичко! Той хвърля дьо Моле в затвора и го измъчва за да признае каде е златото! Той обаче не признава! Тогава идват страшните дни за братството - хиляди тамплиери са изклани и измъчвани да кажат, къде е тайното хранилище на ордена. Като преди това краля нарежда на папата, да издаде були и да ги обяви за еретици, в  това число, че за да влезнат в Ордена те стъпкват христянският кръст, практикуват содомия и т.н. Много от тях не издържат и признават всичко!  НО.......

Преди известно време по телевизията съобщиха, че същият този папа  само 10-тина години след гоненията се е отрекъл от тези свой обвинения и е признал, че краля на Франция го е принудил да издаде тези така наречени обвинения и заповед за закриване на ордена. Но ......., това излиза на бял свят от Хранилищата на Ватикана, чак през 2007 г. Тоест 700 години след като ордена загива! За жалост. 

Защо за жалост, ще попитате?  Защото ако тъпият папа беше обявил публично това в Европа, може би нямаше да може през 1360 г. (не съм сигурен за годината) да влезе турската армия начело със Султана и да завладее Българското, Сръбското и други кралства. И българите сега нямаше да бъдат подхвърляни така, в мечтата им за Европейски народ:(

Това беше само една малка част от историята на един велик орден. Ордена на храма или Ордена на Тамплиерите.  Това е моята съкратена история за този орден.
Истинската "поне част от нея" е описана във страницата на ордена на тамплиерите в България - Новосъздаденият орден.

http://www.osmthbg.org - това е официалната страница на Ордена на Рицарите Тамплиери от Йерусалим. Приорат България.

Не карам никой да я посещава. Просто я давам:)

Това е девиза на ордена

NON NOBIS DOMINE
NON NOBIS SED NOMINE TUO DA GLORUM
PAUPERS COMMILITONES
CHRISTI TEMPPLIQUE SALAMONIS

Превод:
НЕ НАМ, ГОСПОДИ, НЕ НАМ, А НА СВОЕТО ИМЕ ДАЙ СЛАВА.
БЕДНИТЕ РИЦАРИ НА ХРИСТА И НА ХРАМА НА СОЛОМОН

Превода не е мой:)