Каква е истината за заплатите, инфлацията и девалвацията ?

  

От самото начало на стачката правителството се опитва да внуши на цялото общество, че увеличението на заплатите в образованието ще доведе до инфлация. За постигане на тази своя цел кабинетът използва всякакви средства – демагогия, дезинформация, манипулация, прокарвани основно чрез медиите, понякога, но не винаги, без самите медии да осъзнават това. При това тези свои действия правителството осъществява с огромна доза цинизъм и арогантност. Защото са убедени в съкрушителната сила на това, което най-добре владеят – инструментите на пропагандата.

Каква е истината за връзката между заплатите, бюджетния излишък, инфлацията и девалвацията?

Бюджетният излишък – тази година се очаква да бъде около 2,5 милиарда лв. Бюджетен излишък в размер на 4,5% от Брутния вътрешен продукт ? Бюджетен излишък, по-голям от бюджета на сектор Образование ? Защо? Защото Държавния бюджет е скалъпен некадърно, некомпетентно. Може и да е умишлено, може и да не е, но и двата варианта са еднакво ужасяващи. Това е сигнал, че правителството не може да се справи с контрола на икономиката и разпределението. Че не владее лостовете за тяхното регулиране.

Какво трябва да се прави с бюджетния излишък ? Да бъде върнат в икономическия живот на страната. Контролирано, целенасочено, добре премерено, така, че да стимулира икономиката, производството, стокообръщението.

Може ли това да стане чрез връщане в парично обръщение на 20% от бюджетния излишък под формата на заплати? Естестествено. Единият от начините за връщане на пари в обръщение, там, където им е мястото, е чрез регулиране на заплатите, при това главно в обществения сектор.

А ще доведе ли това до инфлация ? Категорично не. Напротив. Както вече казах, в случая имаме огромен излишък – 4,5% от БВП, което означава нарушени връзки в икономическите отношения между всички елементи на системата, което си личи и от нарастващото недоволство на все по-голяма част от същите тези елементи. Тези връзки трябва да бъдат възстановени. В момента сме в ситуация на понижено количествено потребление, което оказва натиск върху производители и търговци. Голяма част от тях се опитват да компенсират това намалено количествено потребление чрез покачване на цените. Това е причината в стойностто изражение потреблението да не пада. Доказателство за намаленото родно производство е нарастващият дефицит по текущата сметка – вносът се увеличава. Всъщност точно това създава съществуващия в момента инфлационен натиск. Естествено за това допринася и покачването на цените на някои стоки на световния пазар, което е външноикономически фактор, на който не можем да влияем. Но можем да влияем на развитието на нашата икономика, чрез стимулиране на потреблението в количествен размер, което ще доведе и до развитие на производството, ускоряване и на стоковото и на паричното обръщение. Това от своя страна ще доведе до нормализиране на цените и повишаване на конкурентоспособността, а това пък – до увеличаване на износа и намаляване на дефицита по текущата сметка.

Възможно ли е повишаването на заплатите да доведе до девалвация ? Категорично не. Това пък е най-голямата заблуда. Първо, както видяхме, инфлация се развихри в ситуация на ниски заплати, дори на неполучени такива. 120 000 души вече не получават мизерните си заплати, а инфлацията расте? Ами да, инфлацията расте, защото правителството е некадърно и не може изобщо да се справи с икономиката, особено при негативното влияние на външноикономически фактори, а не поради повишаване на заплати, което дори още не се е състояло. Второ – девалвацията е инструмент, следващ инфлацията и беше „успешно” използван от правителството на Жан Виденов и доведе до катастрофа. Умишлено. Вероятно и на сегашното социалистическо правителство му се иска да направи нещо подобно, като прехвърли вината върху, например, учителите ? Обаче не, не може, във валутен борд сме и думата девалвация е зачеркната от списъка на достъпните икономически инструменти, и гарантираме, че зад всеки 2 родни лева стои 1 евро !

Така че по-спокойно, господа управляващи, използвайте бюджетния излишък, той е силен инструмент – 20% за заплати, останалото – за директно стимулиране на икономиката, дано да знаете как.

Освен това смятам, че държавата е длъжна да осигури минимална заплата в бюджетния сектор, равна поне на статистически изчисления месечен минимум за издръжка на едно лице, който минимум в момента е около 420 лв. В противен случай Държавата може да бъде съдена.