Кратко описание на Афганистан

    От известно време по незнайно каква причина у мен се е зародило желание да посетя Афганистан. Чудя се дали наистина българите не сме дошли някъде оттам и не ме тегли някаква сила да се върна на мястото където са живели нашите предци. Пътуването ми едва ли ще е скоро съдейки по продължаващите вече  близо 30 години вълнения в страната и затова, реших да използвам времето за да опозная страната задочно или както е казал народа "Не спи в чужда къща ако не познаваш стопанина и". Уви не открих особени източници на иформация, за жалост и не владея добре английски и ми е трудно да чета публикации на този език. Поради тази причина материалите за страната които открих бяха предимно на руски. Оттам се зароди и моят интерес към някои събития започнали още преди да се родя и приключили когато съм бил още хлапак, а именно войната в Афганистан 1979 - 1989 година.
    Предполагам темата едва ли ще развълнува много хора, но ще се постарая в няколкото статии които мисля да публикувам тук да изложа с точност събитията случили се в тази необявена война. Незнам дали това е и правилното място, но не видях раздел История, затова мисля, че тук е най-подходящото място. Ще започна с кратко географско описание а страната
    Забелязал съм в разговорите си с доста хора, че малцина имат представа къде точно е разположен Афганистан и считат, че се намира в Далечния изток. Според мен страната е разположен по-скоро в Близкия отколкото в Средния.
    Във времето на събитията за които ще говорим, страната граничи на север със СССР, а в днешно време с екс съветските републики Туркменистан, Узбекистан и Таджикистан. На изток има малка граница с Китай, а в голямата и част, както и изцяло на юг граничи с Пакистан. Западният и съсед е Иран.
    Климатът е сух субтропичен-континентален, като температурите през зимата варират средно между 0° и 8° С, а през лятото 24°-32°С.
    Релефът на страната е почти изцяло планински, като най-високата част Наушак (7485 м) е до границата с Пакистан, и се явява част от превала Хиндокуш. Равнинен релефът е почти само по поречието на реките като най-общирната равнина може би е Бактрийската, намираща се в северната част на страната, където минава и река Амударя. Последната е най-голямата река в Средна Азия (2400 км), плавателна е в по-голямата си част и оформя почти изцяло границата с Узбекистан. Над нея до град Термез в Узбекистан се намира и един от многото “мостове на дружбата”, едно от първите места където през късната есен и на 1979 г. се появяват съветски танкове. Други големи реки са Хелманд която пресича голяма част от сраната, Херируд чийто води оформят херетския оазис и Кабул. Последната оформя много красиви оазиси около град Джелалабад, до границата с Пакистан. Езера в страната почти не се срещат с изключение по високите части на планините.
    Геоложки страната не е добре проучена но се предполага, че е богата на полезни изкопаеми.
    Животинския всят е представен от планиски кози, ибриси, чакали, скални орли, соколи, различни видове влечуги (варани, питони, отровни змии), насекомите са също доста разнообразни.

    Населението на страната е около 31 милиона души, по последните данни които открих. Държавата е многонационална и в нея живеят доста народности. Най-голямата етническа група, както и най-влиятелата са пущуните които са около 36-38% от населението. Обитават средната и източната част на страната. Друга голяма група са таджиките които съставляват около 30-31% от населението на държавата, заемайки предимно северо-източната часта на държавата към границата с Таджикистан. Други народности са туркмени, киргизи, узбеки и хазари.
    Столицата на страната е град Кабул с население около 3 милиона души, явявайки се и най-големия град в Афганистан. Други големи градове са Кандахар (450 000 души), Херат (350 000), Мазари-Шериф (300 000), Джелалабад (96 000), Кундуз (95 000). Административното деление на страната е на 34 области. Паричната и единица е афган (AFN), като 1 щатски долар е равен приблизително на 50 афгана. Официалните езици са дари и пущу.