Със забрадка като Радка...

... или не като Радка - като някоя Айше.

Чули сте шумотевицата за тази учителка, която ходи на училище с мюсюлманска забрадка.

В тази връзка започнах спор с мъжа ми - аз мисля едно, той друго. Кажете, какво мислите вие!

Според мен, някоя Айше, и да носи забрадка, и да не носи - все си е мюсюлманка. Така, както не й правиш забележка, когато я питаш как се казва, и тя ти каже, че се казва Айше - нали не й казваш "Добре де, как Айше, трябва да е Ана!" Мисълта ми е, че човекът е какъвто е, такива външни неща като име, забрадка, кръстче на шията и други признаци не са важното. А важното е дали е добър човекът.

А вече ако някой говори пред събрало се множество ученици на арабски, и казва, че Аллах е дал евро парите -това вече ми се вижда прекалено, и не трябва да се допуска. (Това беше направил някакъв учител по религия).

Ето противоположното мнение - на мъжа ми. Той смята, че да се носи мюсюлманска забрадка е предизвикателно демонстриране на религия, и по тази причина трябва да бъде забранено. Според него, с такава забрадка от далеч демонстрираш - ето, аз съм от "добрите", а някой, който не носи такава забрадка, съответно минава към "лошите". Един вид, такава забрадка демонстративно разделя хората. Това е опасно, особено когато ислямският фундаментализъм със сигурност се опитва да се настани в България.

 

Много ще ми бъде интересно да видя още мнения. Това някак ще ми помогне да си доразвия (или променя) моето мнение. Трябва ли и в България, както във Франция, да е забранено да се ходи на училище със забрадки или кръстчета?