Али Ботуш (2)

Ето карта на района -  Славянка е в най-южната част. http://store1.data.bg/donkey/pics/pirin/maps/L/p12.jpg

ПРЕЖИВЯНОТО

Незабравимото време на Али Ботуш. Автобусът ни закъсва, понеже закача кабел. Любезните и мили местни хора. Мед от кестени. Часове в дъжд. Среща с екип на Петър Берон. Върхът. Нападната от гръцки калинки. Окопи, кльон, гранични застави.

Всичко това остава неразказано. Остават само няколко снимки - и приятелството....

Граничен камък: от едната страна си в България, от другата - в Гърция.




Зората се пука над Славянка.




Към връх Али Ботуш.


Поглед към Пирин.......                                              и към Гърция.




СУХИТЕ ФАКТИ
Ето част от информацията, предоставена от Министерството на околната среда и водите, на голяма табела в началото на природен парк Али Ботуш:

"Резерватът е разположен в планината Славянка, която се отличава със своеобразни геоложки, геоморфоложки, хидроклиматични и почвени условия, които са предпоставка за развитие на разнообразна растителна покривка. Във фитогеографско отношение спада в зоната с преходносредиземноморска растителност. Тук се наблюдават почти всички височинни растително - географски пояси, установени в нашата страна.

Основен лесообразовател в резервата между 1000 и 1450 м е черният бор. Тази зона е един от районите с най-интензивно флористично формообразуване у нас. Интерес представлява формата "Петродан". Над пояса на черния бор, до 1800 м, започват горите от черна мура - едни от редките, защитени и интересни представители на нашата дендрофлора*. Възрастта на гората е около 60-100 години, като отделни дървета достигат и над 200 години. Субалпийският пояс е зает от рядка за страната ни растителност, привързана към варовиковите терени.

В резервата се среща също бук, воден габър, отделни индивиди от бяла мура, обикновеният тис - терциерен реликт*, защитен от закона, борисовата ела - ендемит*, кошаниновото бясно дърво, маслиновидното вълче лико и др.

От тревната растителност са установени над 1400 вида. От тях 20 - български ендемити, 42 - балкански ендемити и редица други редки, защитени и застрашени от изчезване видове, включени в Червената книга на България - венерин косъм, алпийскиата крехка папрат, гръцката и дряновската ведрица, славянското котенце, дългошпорестата теменуга и др.

Многообразно е и фаунистичното богатство: шипоопашатата и шипобедрена костенурка, македонски гущер, отделни видове котешка змия, сърната, дивата свиня, лисицата, язовецът и др.

В административно отношение се простира на територията на община Сандански, на землището на с. Голешево, и община Хаджидимово,  в землището на с. Парил."

-----------
*дендрофлора - дървета, дървесна растителност
*реликт - предмет, явление или организъм, останал от отминали епохи
*ендемит - животни или растения, които се срещат само в определени географски местности