Нещичко за гръмоотводите

През седмицата постъпи предложение от Лорда, което ми се видя много интересно:  за импровизиран гръмоотвод, естествено, когато има време. Ясно, че като почне Свети Илия да те цели с мълниите, няма да ти е до това, да търсиш къде и как и дали да слагаш гръмоотвод. Но ако се предположи, че имаш час време преди бурята?

За късмет, познавам добър специалист по гръмоотводи, и той ме светна за някои работи: нещо като кратка теория на гръмоотводите.

И така, всеки гръмоотвод се характеризира с КОНУС НА ПОКРИТИЕТО. Върхът му е върха на гръмоотвода, а основата на конуса е площта, която този гръмоотвод защитава от мълнии.

grymootvodЕто тук оригиналната схема, драсната набързо от въпросния експерт.

Та така: вероятността за защита от мълнии е 99 % в зоната, която е отдалечена от самия гръмоотвод толкова, колкото е височината на този гръмоотвод.

По тази причина правят гръмоотводите високи: за да защитават с голяма доза вероятност по-голяма площ.

И сега за гръмоотвод от щека, дълга примерно 2 метра: ще си защитен от мълния само на разстояние, не по-голямо от 2 метра от щеката, а в действителност ако си наистина там, когато тресне мълния - си покойник просто, понеже си много близо до мълнията.

Изводът е: Няма смисъл да се трепете и да си правите гръмоотводи, които после да ви утрепят. :)