Линукс и mp3

Тия дни реших да се позанимая малко с някоя дистрибуцийка. И какво установих, че не мога да слушам музика докато си човъркам, защото някой който е правил дистрибуцията е решил така.
Какво решил тоя някой. Понеже mp3 не е напълно свободен формат (не питайте как се получава такова определение, прочетох го някъде), значи нашата напълно свободна дистрибуция, няма да го поддръжа. Не знам за вас, ама по-голяма глупост аз не бях чувал (всъщност май съм, дай да ползваме само Gnome, щото KDE нам к'во си). Не знам как тия господа (дамите, нека не се обиждам, ама не ми се вярва това решение да е взето от тях) си мислят, че могат да продават нещо било то и поддръжка. Ами, че то обикновенни потребител, още на 5 минута ще се откаже.
А тук влизат множество оправдания, от ние не го правим за обикновенни потребител, до ние го правим за сървър.
Ами ако го правите за сървър, за какво изобщо в дистрибуцията в влизат мултимедийни програми?
Ако не го правите за обикновенни потребител, за кого тогава. Вярно има програмисти, напреднали потребители, но аз говоря за някой от главните дистрибуциим, които определено не се целят само в професионалистите и ентусиастите. Говоря също и за една популярно дистрибуция, която е обявила, че нейната цел са само и единствено крайните, неопитни потребители.
Не знам вие какво мислите по-въпроса, но аз смятам, че нещо куца тук. Или главните Линукс разработчици (или по-точно казано по популярните в момента) се огъват пред натиска на музикалната индустрия или ...
Е разбира се има и такива дистрибуции, за които свободата е всичко, но те май не са сред най-популярните. А и никога не биха могли да станат, тяхната цел са ентусиастите. Те поне имат право на горе споменатият аргумент.

Ако се питате какво стана, с моята Линукс дистрибуция, ще ви отговоря. Бързо търсене в google и изтеглянето на 2 пакета и готово, вече имах предпочитаната от мен програма (нямаше я на диска на дистрибуцията) и поддръжка на mp3. Нищп работа за по-малко от 5 минутки, но дали всеки би се справил?