Кадафи,Либия и правосъдие?

Кой е полковник Кадафи.Човек със силно променливо настроение и над 35 годишно диктаторстване.Светът като цяло като,че ли почти се е примирил с това което общо наричат "негова си работа",но само с едно нещо не може и явно скоро няма да се примири с националистическите му изблици и силната омраза към Запада.
През 1977г. Кадафи провъзгласява Либия за Джамахирия-"държава на народа",типично за всеки диктатор е използването на народна терминология.Докато неотдавна направо екзекутира правителството - сиреч държавната власт с крясъците "Няма повече правителство.Не искам да чувам повече разпорежданията на Триполи и Сирт! Системата се отменя.При което съкращва министерствата от 20 на 5 като в това число закрива Министерството на енергетиката.До колкото знаем всички това е едно ключово министерство за всяка държава.Но оставя Министерството на информацията/тайна полиция,служби,цензура и все таквиа приятни неща/,и създава още едно министерство което просто сочи колко е луд този човек.Създава Министерство на африканскто единство?То е създадено с цел да работи за издигането на Кадафи за арабски лидер?Пълна параноя за мен.
Външната политика на полковника е аналогинча на вътрешната му и доведе до деситилетия ембарго и международна изолация.Винаги политиката му е била пренебрежение и силна доза на нахалство към мнението на западния свят за неговото управление.За стремежа на полковника за лидер на арабският свят можем да кажем,че е силно пристрастен към тероризма като държавна политика.

Възхода на Кадафи започва на 1.09.1969.Автори и аналитици казват,че ако някога се напише учебник как най-правилно да се извърши военен преврат,заговорът на Кадафи ще бъде един от  най-ярките примери.
В три часът преди полунощ,малко преди първата молитва в Триполи,навлиза колона танкове.Верните войски на Кадафи бързо обграждат сградата на военното министерство,кралският дворец,радиостанцията,и либийската информационна агенция.
Едновременно с това са блокирани всички граници,на летищата е изпратена заповед всички полети да бъдат отменени.

Англия и САЩ разполагат с военни бази в странат по това време и могат да смажат превртата но получават уверението,че икономичексите и политическите им интереси няма да бъдат накърнени.На следващата година когаото новата власт е призната навсякъде по света Англи и САЩ закриват военните си бази.
Малко след това Либия национализира собствеността на чуждите нефтени компании.
Реформите в Либия започват след като Кадафи започва да пише.От 1975 до 1980 излизат трите тома на неговата "Зелена книга"В нея полковника описва как целият свят трябва да живее.
Освен джамахиризацията на страната реформите му са много.Една от най забавните и може би най-безобидните е реформата на обичайният Грегориянски,и традиционният мюсюлмански календар.
След като през 1977 в страната е обявена кампания за достигане на самодостатъността(познатото на някои от нас Т.Живково самозадоволяване),всикчи включително
и градските жители които живеят в блокове са задължени да отглеждат в дома си  кокошки :).
Малко след това Кадафи обявява,че социализмът в Либия е построен.
Кадафи също така се прочува със страстта си да финансира тероризма по цлеият свят.Щедро отпуска средства на палестински организации,мюсюлманксите екстремисти в Египет и Турция,ALSA (арменска терористична органозация действала в Турция),кюрдите,Ирак,Иран,италианските "Червени бригади",немската RAF,и още и още...

Кадафи е роматик и фантазьор само в политиката и личният си живот.Стане ли дума за бизнес,той е абсолютен прагматик.
Освен от нефт полковника получава доходи от огромни земеделски участъци в Англия и Италия,от банков и хотелски бизнес.
Собственик е на хотел "Карлтън' в Лондон и на 18 петзвездни хотела от веригата "Коринтия груп",разположени от Гамбия до Чехия.
Даже след скъсването си на дипломатическите отношения с ЛИбия англичаните не посмяха да пипнат финансовата институция на Кадафи Британско-арабска търговска банка"

И като заключение какво имаме.Държава която благодарение на тираничното управление на един луд,и разпространението на каква ли не информация благодарение на неговото Министерство на информацията има народ който не знае какво става около него и с него.Вярва на своят луд вожд.Правосъдие кото се гради на "Зелената книга",която описва как трябва да живее целият свят явно се е мислел за Бог в този момент.И ние искаме да има право там.Явно видяло се е ,че такова няма да получим.