България сред полуфиналистите!

Вчера завърши световният форум Innovative Education Forum – Brazil 2009.

България участва в проекта „Пътешествие из България”, класиран от Европейския форум Учители – новатори, Виена, 2009. На форума участваха над 400 човека – учители, представители на бизнеса, неправителствени организации и образователни институции от 63 държави. Състезаваха се 69 проекта – победители от форумите „Учители – новатори”, които се провеждат за Европа, Африка, Азия, САЩ и Канада, Латинска Америка, Великобритания. Проектите се оценяват от 36 съдии от цял свят и аз съм член на съдийската група.



Българският проект се класира на полуфиналите в категорията Innovation in Collaboration. В тази категория другите полуфиналисти са проекти от Австралия, Нова Зеландия, Китай, Хонг Конг, Мексико (два проекта) и Германия – общо 9 проекта.



На първо място беше класиран австалийският проект „Connecting Hearts Heads and Hands”, на второ – израелският „The Traveling Mascot”, а третото място си поделиха проектие на Мексико „Tolerant” и на Китай „Exploration of Ant Behavior”. Въпреки, че българският проект остана извън водещата тройка, за мен, както и за Красимира и Теодора, които защитаваха проекта, това е огромен успех. Тук нямаше „слаб” проект – всички представени проекти бяха прекрасни. Отзивите за българския проект бяха само положителни. Много държави го посочиха като фаворит.



Поздравления за всички учители, взели участие в проекта Пътешествие из България!



Повече информация за проекта и форума можете да намерите на сайта на проекта www.itlearning-bg.net За форума в Бразилия издадохме DVD с работата на всичките участващи учители на английски и български език, както и каталог, представяш направеното досега по темата за проектно-ориентираното обучение в България от екипа през последните години. Тези материли ще раздаваме на нашите тренинги, за да станат достояние на възможно повече колеги от страната.