Споделете, моля...подготовка и оценяване на тест

 Споделям с вас Тест 4, трети клас, 'HELLO ENGLISH', по "Просвета"

Тестът е като упражнение  за същинския тест, който ще дам на хартиен носител в понеделник на трети клас. Учениците имат възможност да го направят електронно, онлайн без ограничения за регистрация, могат да го направят и като проектна работа в Глогстер (или като подготовка преди теста, или като поправка след теста). За целите на поправката съм им подготвила и опора с верните отговори.

 Ще ми се да споделя и обменя мисли с вас относно това как подготвяме учениците си за предстоящ тест, как отчитаме грешките им и как помагаме на децата да се справят със страха си от тях с цел поправянето им и извличане на трайни знания от това.

 За мен от особена важност е детето в начален етап да бъде максимално ориентирано с предстоящите задачи в теста, така че същинската му дейност в час да е решаването им. За тази цел давам пълна информация за типа задачи и изискванията за изпълнението им. Това го правя в часа преди теста, а електронния вариант на теста децата попълват вкъщи, след дадените насоки от мен. В деня на теста учениците са максимално ориентирани и не се губи ценно време за подробности, а действията са насочени направо към целта - решаването на задачите,(който работи по "Хелоу" знае, че тестовете съвсем не са леки)

 В последно време практикувам нов начин за проверка на тестове - проверяваме всички заедно. Всяко дете си получава теста (надникнат, но непоправен от мен) и с молив корегира сгрешеното, като своевременно тече обсъждане между всички за всяко едно упражнение, причинно-следствените връзки за техните грешки, как да се поправят, варианти и т.н. Съответно учениците сами поправят и вписват  броя на точките си за всяко едно упражнение, след което сумират и се самооценяват по зададена от мен скала. Това, което забелязах е, че тяхната съсредоточеност и внимание са много по-големи, когато проверяват, отколкото когато правят теста. А също и факта, че те сами са си открили грешката и са се самооценили им дава учвереността, че са научили повече. Естествено, крайната дума е моя, аз съм накрая с червения химикал и с реалната оценка, но децата са съгласни с оценката, каквато и да е тя, защото вече са сигурни, че са си я заслужили. Естествено, винаги давам поправка за вкъщи, както и възмоожност  за избор, дали да я направят на хартиен носител или електронно в Глогстер.

Та така аз измислих "топлата вода" с единствената цел да накарам децата да не се  стрхуват от грешките си, а  да са готови да  се учат от тях. Мисля, че това е и един  дорър начин да се справим  с бележкарството, което на моменти действително ме потриса ;)

 Споделете, моля, как го правите вие! Сигурна съм, че има какво да научим един от друг!