For English teachers - A greeting for Mum

Преди време ви бях споменала, че съм подготвила видео от YOU TUBE за моите четвъртокласници, с което да отбележим празника на мама. Е, стана един много вълнуващ урок и искам да го споделя с вас. За тези от вас (надявам се има и други като мен), които ползват Интернет в часовете по Ангийски, горещо препоръчвам този сайт, където можете да откриете всичко, което децата харесват: анимации  с капшъни на английски, песни с изнесен текст,  които се запяват от първия път, REAL ENGLISH, който е YOU TUBE версия също, много са - да не изброявам.

 Подготовката ми за часа беше да съставя кратък текст с гапсове (празни места), които децата да попълнят след слушането и гледането на видео материала, който пък текст те да използват после  при изготвянето на поздравителния адрес към мама.

Подготвих децата за слушане говорейки за мама. Как бихме я описали ако използваме само една дума? А с две думи? С изречение? Разгледахме текста и предположихме какви могат да бъдат липсващите думи. Децата даваха различни предположения, които аз записвах на дъската.

 Гледането и слушането на видеото беше придружено с четене по роли и превод на места от мен или децата. Да, има и неучен материал, но има и деца, които това го знаят и искат да го споделят с останалите. Винаги използвам тяхното желание да се изявят. Знаете, че по методика трябва да е първо слушането, после четенето. Това винаги го спазвам, що се касае до работата ми с учебника и касетофона. Докато видеото улеснява слушането с разбиране и там предварително слушане според мен не  се налага.

Гапсовете попълнихме лесно, имаше сред тях две нови думи, чийто значение извлякохме от контекста.Имаше и малко работа върху правопис. От всичко по малко, за да включа всички видове дейности.

 За домашна работа им дадох възможност сами да изберат формата на поздравителния адрес - ръчно изработена картичка или SMILEBOX, като условието ми беше да се напише вярно, да се изработи красиво и да се поднесе на мама за празника. Едно от децата ме попита: "Каква полза да и  я подаря като тя не разбира английски, госпожо!" Отвърнах му: "Тогава и я прочети на английски и преведи на български. Две неща ще и донесат огромна радост - това, че знаеш английски и това, че и казваш тези мили думи."

 За да улесня домашната работа сложих на инфото си на SKYPE това.

Честит празник, жени! Усмивки и добро настроение!