Хуманистична диктовка

Знаете колко си падам по диктовките - толкова, колкото учeниците не ги обичат:) Ама намерих си начини да ги "излъжа" и сега като стане въпрос, че ще правим диктовка не възклицават неодобрително, а ме питат "...каква  по-точно ?". Вече съм ви разказвала за състезателната диктовка, сега искам да ви запозная с друг вид такава, според последните изисвания на образователните тенденции децата да  не бъдат стресирани от учебния материал и все пак да го усвоят максимално, т.е. - така наречената "хуманистична диктовка". За нея научих на обучението си в Тотнес и се убедих в ефективността и изцяло. Споделям я с вас:)

Знаете, че в начален етап добре е, да не кажа задължително, децата ( в 4 клас) да се упражнят с диктовка на познат текст. Така и правя - давам урока или част от него да се подготви за диктовка като домашна работа - да се препише няколко пъти, или само думите с особен правопис, така че при диктовката на следващия час да има "по-малко жертви":) Преди диктовката обсъждаме, това което най- много ги е затруднило. Пиша на дъската да визуализирам правилното, после търкам и започвам да диктувам. Ако имам запис с носител на езика - още по- добре! Старя се да ги науча после сами да откриват грешките си и да се самооценяват реално. Това става при сверяване от текста.

При по-големите ученици текстът вече трябва да е непознат, може да съдържа и непознати думи, което би затруднило слушането и писането. Ето защо процедурата по този вид диктовка ще следва следната последователност:

1. Слушане на текста при предварително зададен въпрос (въпроси) за да се проследи степента на разбиране на децата.

2. Четене на текста, изписване на непознати думи или думи с особен правопис. Акцентуване върху особеностите.

3. Записване на диктовката.

4. Самопроверка и самооценяване след сверяване с текста. Децата сами правят това при въведен критерий от учителя (например - грешка -0.25)

Бях помолена от колега, преподаващ английски език в седми клас да направя такава примерна за неговите ученици. Спрях се на един много мъдър текс на Руми - арабски философ и поет, и използвах глог за представянето на диктовката. Има видео за слушане и гледане със стихчето и линк към името на поета (кликнете на Rumi), където е тексът за първоначално разглеждане и сверяване след приключване.

http://sunrise651.edu.glogster.com/only-breath/

Приятно разглеждане и успешен ден от мен!:)