Flipped classroom - или огледална класна стая

Как можем да я използваме с малките ученици? - това е въпрос, който сме разисквали с някои от вас и сме стигали до извода, че частично в определени ситуации можем 'да обърнем' дейностите от традиционната класна стая, хем да приучим децата на самостоятелност, хем да получим адекватна обратна връзка, доколко е тяхното разбиране.
Аз изпробвах това в петък и се оказава работещо за тези деца, които разполагат с интернет вкъщи (да, интернет връзка е задължително условие!).
Да обясня какво направих:
На моето English Classroom wiki поставих раздел 'Our Flipped Classroom', организирано с wallwisher, на което помествам определени учебни ресурси с дадена цел - в случая викторина на тема граматика ( Сегашно продължително време. Инструмента, с който направих това упражнение е Blubbr - позволява да се правят занимателни викторини с you tube видеа. ) На wallwisher могат да бъдат поставяни всякакви учебни ресурси от интернет с линк или като прикрепени файлове от вашия компютър (PPT също). Целата е децата да гледат вкъщи и да зададат своите въпроси или дадат обратна връзка, такава, която ще ви ориентира в клас на какво да акцентирате за по-добро разбиране. Това те могат да направят на самата стена, като кликнат два пъти и изпишат както на кирилица, така и на латиница. Необходимо е само предварително да обясните как работи- на мен ми отне не повече от 5 минути, заедно с цялата дейност, която направихме съвместно. Упражнението с Blubbr беше за тях наисина забавно учене, имайки предвид състезателният елемент на викторината. Днес ще го изпробвам и с трети клас, но съм 100% сигурна, че на децата ще им е приятно и много полезно :)