Учителски кодекс за професионално поведение

Това е една провокация и покана за размисъл, към всички учители. Текстът е превод на официален канадски документ и препраща към други официални канадски документи/структури, които представляват един модел достоен за копиране.

Първият вариант на този постинг (прочетен 309 пъти) беше различен и много по-провокативен. За жалост не си давах сметка, че ситуацията в момента е "хипер нагнетена", както ми уточни МарияД, и съвсем неподходяща за силни провокации.

Разбирам, че играта с нервите на хората точно сега е глупаво. Така че ... просто кажете как ви се стува това нещо и има ли то почва у нас. ... И прощавайте нетактичността ми  

_____________

Професионален кодекс на учителите

------

Кодексът за професионално поведение определя минималните стандарти за професионално поведение на един учител, без да изчерпва тези стандарти.

Освен в случаите, в които законите не предвиждат друго, към всеки член на Асоциацията на учителите, за който има съмнения, че нарушава стандартите на професията, (включително и на този кодекс) може да бъде повдигнато обвинение в непрофесионално поведение съгласно устава на Асоциацията.


В отношенията му с учениците

1. Учителят преподава по начин, зачитащ достойнството и правата на всички личности, без дискриминация по отношение на раса, религия, цвят на кожата, пол, сексуална ориентация, полова идентичност, физически характеристики, семейно положение, възраст, потекло, мястото на раждане, място на пребиваване, социално-икономически контекст или майчин език.

2.(1) Учителят е отговорен за идентифицирането на образователните потребности, предписването и прилагането на програми за обучение и оценка на напредъка на учениците;
   (2) Учителят не може да делегира тези отговорности на лице, което не е учител.

3. Учителят може да делегира определени и ограничени аспекти от преподавателската си дейност на персонал, непритежаващ учителски сертификат, при условие че учителят контролира и ръководи тези дейности.

4. Учителят се отнася с достойнство и уважение към учениците си и взима под внимание техните особености.

5. Учителят не може да разпространява поверена нему или придобита в хода на служебните му задължения информация за учениците. Изключение правят случаите, когато това е изискано от закона, или когато, по преценка на учителя, това се прави, за да се защити интереса на ученика.

6. Учителят не може да получава заплащане за индивидуално обучение/ консултиране на ученик, на когото преподава по същия този предмет в клас.

7. Учителят не може да се възползва от професионалното си положение, за да продава стоки или услуги на или за учениците, които обучава.


В отношението му с училищните власти

8. Учителят протестира срещу възлагането му на задачи, за които не е квалифициран или които затрудняват професионалното изпълнение на работата му.

9. Учителят изпълнява задълженията по договора си със своя работодател*, докато те не бъдат прекъснати по взаимно съгласие или в съответствие със закона.

10. Учителят дава колкото е възможно повече информация относно мотивите си за напускане.

11. Учителят се придържа към споразуменията договорени от Асоциацията от негово име.


В отношенията му с колегите

12. Учителят не накърнява доверието на учениците в други учители.

13. Учителят критикува професионалната компетентност или репутацията на свой колега, единствено пред началниците сии само след като е информирал критикувания за мнението си. Изключения правят само случаите по член 24 от Закон за учителската професия.

14. Когато учителят изготвя доклад за професионалната дейност на свой колега,той работи добронамерено и изпраща на въпросния си колегата копие от доклада още преди да са го е предал на поръчителите. Изключения правят само случаите по член 24 от Закон за учителската професия.

15. Учителят не предприема действия, с които да предизвика - поради някаква враждебност или лична изгода - напускането на друг учител.

16. Учителят разбира задължението си да оспорва, следвайкипредвидените процедури, всички административни политики и практики, които не може да приеме с чиста съвест; и е наясно, че, в случай на несъгласие/ конфликт с администрацията, последната е в правото си да налага позицията си.

17. Учителят като администратор дава възможност на членовете на училищния колективда изразяват мнението си и да правят предложения по отношение на управлението на училището.


В отношението му към професията

18. Учителятсе държи и работи по начин, който допринася за укрепването на честта и достойнството на професията.

19. Учителят не бива да участва в дейности,които влошават качеството на професионалното изпълнение наработа му.

20. Учителят отнася до вниманието на Асоциация на учителите всички онези професионални спорове, които не могат да бъдат уредени в нормална дискусия между спорещите.

21. Учителят представлява Асоциацията на учителите или нейни членове само когато е оторизиран за това.

22. Учителят разбира, че работата му за Асоциацията на учителите е част от неговите професионални отговорности.

---- 

Кодексът е одобрен от Годишното събрание на представителите на Асоциацията на учителите през 2005 г. съгласно разпоредбите на Закона за учителската професия.

---

Забележка:
• Точки 13 и 14 от този Кодекс не пренебрегват задължението на всеки учител да докладва пред Асоциацията на учителите за възможно непрофесионално поведение на свой колега.
• Член 24(3) на Закон за учителската професия изисква членовете да докладват незабавно на изпълнителния секретар на Асоциацията на учителите за непрофесионално поведение свои колеги.

-----

* Местният училищен съвет - МУС

 

___________

Източник "Новото образование"