Раждането на Информация

Имало едно време...

Един скромен момък със странното име Феномен. Бил все в устите на хората. Каквото и да станело, все за него говорели. Все го одумвали. Станало това - Феномен. Станело онова - Феномен. Където и да се криел, както и да се стараел да не прави каквото и да е, все се проявявал. Така го бил замислил Твореца: Феномен бил създаден, за да се проявява. И така хората все говорили ли говорили за него.

Започнало да му писва и решил да промени нещата. Като не можел да стихне, па да се скрие, барем да премести вниманието другаде. Докато мислел какво да направи, в живота му се появила една мома - красавица (ама нафууууууууукана!). Бройка се казвала. Влюбили се и навсякъде ходели заедно. До такава степен хората свикнали да ги виждат заедно, че където видели Феномен, все търсели и Бройка. Нещо станело, Феномен - Бройка. Феномен - Бройка. Феномен - Бройка! След време обаче, като видели  хубавата Бройка (много рядко) самичка, съвсем не сещали за Феномен. Бройка им стигала. Толкова била... точна, подредена!? Много точна, макар че... без Феномен до нея, нещо не било в ред. Била точна, ала никой не разбирал точността й за какво се отнася.

От любовта на младата двойка (не се знае дали били женени или не) се родил Дани. Един загубен чиновник обаче записал с 2 "н"-та името му - Данни. Феномен и Бройка, заначи, дали живот на Данни. Бил страшно хубаво дете, като пораснал и възмъжал, бил повод едни луди хора да се нарекат гордо "статистици", понеже се занимавали с него от сутрин до вечер, следели го непрекъснато: "Имаме Данни за това, имаме Данни за онова!", макар да не било винаги вярно.

Данни и до ден днешен наричаме съюзът между всеки феномен и бройката (му) - всеки  преброен, отчетен и записан феномен. (Да, даннни са и подредените нули и единици (бинарни данни), в основата на информатиката - благодарение на които четете тези неща сега.)

Приказката започва да става доста дълга, скъпи приятели, та ще продължа друг път, ОК?