Петата дисциплина

Скъпи приятели,

 

Започвам да публикувам тук текстове, въвеждащи в теорията и практиката на "Системното мислене". С прочита им, вярвам, сами ще си отговорите защо ви занимавам с тях, но нека и да ви го напиша:

Системното мислене е начин да разбираш цялото и елементите му, и, не само според мен, е фундаментално за формулирането на смислена градивна позиция и действие по решаването на даден проблем. А нали ние тук, все за решението на някой проблем говорим...

Забавлявайте се! 


 

Петата дисциплина: Изкуството и практиката на учещите организации на Питър Сенги (Peter Sengе) е книга*, която насочва вниманието ни върху колективния начин за справяне с проблемите - с помощта на метод, наречен „Системно мислене”, имащ амбицията да трансформира фирми и корпорации в учещи организации. Петте дисциплини представляват теории и методи за развиване на трите фундаментални предпоставки за ефективното учене:

            1. поощряване на най-високите стремежи,

            2. водене на смислен диалог  и 

            3. разбиране в дълбочина на сложността.

 

Петте дисциплини

Петте дисциплини, допринасящи за създаването на всяка една учеща организация и третирани в тази книга са:

  • Личното майсторство - дисциплина за постоянното изясняване и прецизиране на личната визия, за канализирането на индивидуалната енергия, за развиването на търпението и обективния поглед към нещата.
  • Мисловните схеми - дълбоко вкоренените индивидуални преположения, обобщения или образи на реалността, определящи разбирането ни за живота и света, и предопределящи действията ни.
  • Изграждане на обща визия - действията за даване на публичност на общите образи на бъдещето, поощряващи действителната ангажираност с каузата и включването в работата, вместо адаптирането и спазването на правилата.
  • Колективното учене започва с диалог, то е способността на членовете на колектива да се абстрахират от предразсъдъците си и да участват искрено и градивно в колективното обмисляне.
  • Системното мислене – Петата дисциплина е тази, която свързва в едно останалите 4.

Системното мислене на свой ред има също нужда от дисциплините изграждане на обща визия, мисловни схеми, колективно учене и лично майсторство, за да открие целия си потенциал. Изграждането на обща визия поощрява дългосрочния ангажимент. Мисловните схеми акцентират върху отвореността, необходима за осветляване на недостатъците в сегашното ни отношение към живота и света. Колективното учене развива уменията на групата хора да видят по-голямата картина, отивайки отвъд индивидуалната си гледна точка. И личното майсторство поощрява личната мотивираност да учиш постоянно какво се случва на света благодарение на нашите действия.

__________________

* Виж тук въведението й на английски.